Universiteitsraad met ‘zwart gemoed’ akkoord met begroting 2025, grote zorgen over bezuinigingen

De universiteitsraad (u-raad) is ‘met een zwart gemoed’ akkoord gegaan met de universiteitsbegroting voor 2025. De zorgen zijn groot, al is er ook veel begrip voor de bezuinigingsopdracht die de RUG moet doorvoeren.

In de begroting eindigt de RUG volgend jaar met een tekort van 23,6 miljoen euro. Dat is een forse tegenvaller ten opzichte van de eerder voorziene 10,3 miljoen. 

Daarbij ontbreekt dit jaar het gebruikelijke meerjarenperspectief. Dat komt doordat de concrete gevolgen van de Haagse bezuinigingen nog altijd niet bekend zijn, al zullen ze wel vanaf 2026 doorgevoerd moeten worden.  

Nieuw onderwijsakkoord

In Den Haag is woensdagavond een nieuw akkoord gesloten over de onderwijsbezuinigingen: in totaal wordt 748 miljoen euro minder bezuinigd dan de eerder geplande twee miljard. Voor het hoger onderwijs betekent dat onder andere het schrappen van de langstudeerboete en het behoud van een deel van de startersbeurzen. 

‘Het is goed dat ze naar ons hebben geluisterd, maar het is niet zo dat alle bezuinigingen van tafel zijn’, zei collegevoorzitter Jouke de Vries in de universiteitsraad. Nu is het afwachten hoe de bezuinigingen zich vertalen naar de RUG.

Gebrek aan beleid

In al die onzekerheid moest de u-raad zich buigen over de begroting voor volgend jaar. ‘De cijfers zijn donkerrood en ons gemoed is zwart’, zei Björn de Kruijf namens de Personeelsfractie in de u-raad. ‘Dit is een gedrocht van een begroting.’ 

Hij hekelt het gebrek aan beleid, maar weet ook dat dat grotendeels komt door de onduidelijkheid vanuit Den Haag. Ook verwoordde hij de zorgen van veel raadsleden: hoe gaan we de grote klappen opvangen als we de bezuinigingen van vorig jaar al niet halen?

Aangescherpt

Collegelid Hans Biemans erkent de zorgen en zegt dat het nog steeds de bedoeling is dat alle diensten en faculteiten de streefdoelen van besparingsprogramma TeRUG in Balans ’26 halen. ‘Ik heb met alle diensten en faculteiten gesproken en de doelstellingen met ze aangescherpt.’

De raad maakt zich ook zorgen over de oplopende werkdruk. Een zorg die gedeeld wordt door vrijwel alle faculteits- en dienstraden en die de arbeidsinspectie dit jaar als een groot probleem van de universiteiten benoemde. 

Extra werk, geen extra hulp

Volgens de raad zijn de gevolgen al merkbaar: collega’s die niet worden vervangen, onderwijsprogramma’s die veranderd worden, processen die anders ingericht worden. Het leidt allemaal tot extra werk, terwijl er vaak geen extra hulp is.

Dat zal de komende jaren alleen maar toenemen, zo is de vrees. Hoe zorgt de universiteit ervoor dat het extra werk niet bij een kleine groep medewerkers terecht komt?

‘Dit wordt de komende tijd een heel ingewikkeld onderwerp’, erkent Biemans. ‘Het baart ons enorme zorgen. Wij hebben dit ook met alle decanen besproken: hoe kunnen we onze medewerkers zo ondersteunen dat we niet in die fuik zwemmen? Ik heb er nog geen kant-en-klaar antwoord op, anders dan dat we ons bewust zijn van dit probleem.’

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties