In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Tilburg stopt mogelijk met samenwerking met Israëlische universiteiten en Nijmeegse hoogleraren hechten aan de toga.
Advies Tilburg: schort banden met Israël op
De Adviescommissie Samenwerkingsverbanden van de Tilburg University adviseert de Brabantse universiteit de banden met Israëlische universiteiten op te schorten vanwege de oorlog in Gaza en de vermeende oorlogsmisdaden.
Het college van bestuur heeft nog niet gereageerd op het advies, maar pro-Palestijnse actiegroepen gaan ervan uit dat het advies wordt opgevolgd, zo zeggen ze in universiteitskrant Univers. ‘De rector heeft ons in juni persoonlijk verzekerd dat het moeilijk denkbaar is dat het college van bestuur het advies van de commissie niet zal opvolgen.’
Actiegroep Palestine Solidarity Tilburg (PST) noemt het advies ‘een belangrijke stap richting een volledige academische boycot van Israëlische partners die medeplichtig zijn aan genocide’. En ook twee Tilburgse docenten van Dutch Scholars for Palestine laten weten ‘onder de indruk te zijn van de zorgvuldige werkwijze van de adviescommissie en de grondigheid van het rapport’.
Toch had PST liever een volledige academische boycot gezien; de commissie concludeert namelijk ook dat Israëlische studenten en stafleden welkom moeten blijven in Tilburg. ‘We zijn niet tegen individuele studenten of onderzoekers, maar wel tegen instellingen die op enige manier betrokken zijn bij genocide. Dat is voor ons een duidelijke grens’, zegt PST.
Hoogleraar Radboud waardeert de toga
Hoogleraren van de Nijmeegse Radboud Universiteit (RU) hechten over het algemeen veel waarde aan de toga, blijkt uit een enquête van universiteitskrant Vox. Ruim 180 hoogleraren namen de moeite de vragenlijst in te vullen en 124 van hen (69 procent) wil de toga bij academische plechtigheden in stand houden. 23 hoogleraren zien de toga liever verdwijnen, 34 hoogleraren staan er neutraal in.
‘Je kunt het een ouderwetse poppenkast noemen’, zegt een hoogleraar tegen Vox. ‘Als je met andere ogen naar de toga kijkt, dan ziet het er natuurlijk ook wel raar uit, zo’n jurk.’
Maar die ‘jurk’ heeft wel degelijk een functie. Een ander prof: ‘De universiteit is geen cursus- en diplomafabriek, maar heeft een unieke, onafhankelijke positie in de maatschappij. Daarbij passen eigen mores, tradities en bijpassende uitstraling.’
Wat opvalt, maar heel verrassend is het tegelijk ook niet: een toga is allesbehalve comfortabel, zo vinden veel hoogleraren. Het ding is warm, zwaar en onhandig en soms zelfs gevaarlijk (zeker op de trap). Veel hoogleraren hangen de toga na een ceremonie zo snel mogelijk weer in de kast, constateert Vox.