Tijdens de tentamenweken werd Valencia getroffen door ongekende overstromingen. De RUG liet studenten uit die regio vervolgens in de kou staan, vindt Zulima Martí Cuñat. ‘Wat kan mijn studieadviseur doen als mijn docent weigert een tweede tentamen voor mij te maken?’
Op 31 oktober, tijdens de tentamenweken aan de RUG, vond een vreselijke natuurramp plaats in de Spaanse provincie Valencia. Honderden mensen kwamen om het leven door de overstroming en duizenden mensen raakten dakloos. Bedrijven werden verwoest en de infrastructuur werd zwaar beschadigd.
De ramp had een grote impact op de honderden RUG-studenten afkomstig uit de regio, omdat zij vrienden en familie hebben die door de ramp alles zijn kwijtgeraakt.
De autoriteiten in Valencia hebben de situatie slecht aangepakt, wat leidde tot tekorten aan basisbehoeften zoals voedsel en water. Ook de communicatielijnen werden zwaar getroffen. Dat zorgde voor extra stress bij de bevolking in Valencia en was zelfs levensbedreigend. De RUG-studenten raakte dit ook: zij moesten emotionele steun bieden aan hun dierbaren thuis terwijl ze tegelijkertijd aan het blokken waren voor hun tentamens.
Omdat we op dat moment kwetsbaar waren en concrete steun nodig hadden van de universiteit, namen we contact op met onze vertegenwoordigers in de universiteitsraad, zodat zij dit bij het college van bestuur aan konden kaarten.
Zij hebben vrienden en familie die door de ramp alles zijn kwijtgeraakt
Studentenpartijen Lijst Calimero, DVS en SOG benadrukten dat de getroffen studenten een universiteit nodig hebben die achter hen staat, niet één die ze in de weg zit en ze hun recht op eerlijke tentaminering ontneemt, ze dwingt tot herkansingen en hen de kans ontneemt om cum laude af te studeren.
Op vrijdag 8 november schreef het college van bestuur (cvb) op Brightspace dat het de getroffen studenten steunt, evenals de uitwisselingsstudenten in de regio. Maar wat kan mijn studieadviseur doen als mijn docent weigert een tweede tentamen voor mij te maken? Deze studenten, die toch al in de stress zaten door de situatie thuis, konden hun adviseurs niet op tijd bereiken. Nu zijn de tentamens voorbij.
Deze studenten zouden zich moeten kunnen richten op hun eigen welzijn en het ondersteunen van hun vrienden en familie. We mogen hen er niet mee belasten dat ze hun docenten en studieadviseur moeten mailen, terwijl ze ook nog moeten studeren voor tentamens en aan een nieuw blok gaan beginnen.
Wat we wel kunnen doen is de studenten een eerlijke tentaminering bieden
Daarom is het bericht van het cvb aan de studenten in nood zo teleurstellend. En hoewel ik de uitwisselingsstudenten in Valencia de steun van het bestuur van harte gun, heeft datzelfde bestuur met niet een van de honderden studenten uit Valencia hier contact opgenomen.
Collegevoorzitter Jouke de Vries zegt dat ‘we niet elk probleem in de wereld kunnen oplossen’. Maar wat we wel kunnen doen, als academische gemeenschap, is de getroffen studenten een eerlijke tentaminering bieden. Dat zou staand beleid moeten zijn; we moeten onze studieadviseurs en welzijnsexperts niet overbelasten door per geval te bekijken of iemand verlenging krijgt.
Om de bureaucratie van de universiteit te omzeilen, hebben we een mail gestuurd naar de studieadviseurs om ze te informeren over deze situatie. Als je zelf een getroffen student bent, neem dan alsjeblieft contact op met je studieadviseur! Hopelijk zijn er nog steeds professionals aan deze universiteit die daadwerkelijk oog hebben voor het welzijn van studenten.
Zulima Martí Cuñat komt uit Valencia, ze studeert aan het University College Groningen (UCG) en zat vorig jaar in de universiteitsraad voor studentenpartij Lijst Calimero.