Pro-Palestinaprotest kost UvA 4 miljoen en Utrecht wil honoursprogramma schrappen

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de Universiteit Utrecht wil stoppen met het honoursprogramma en de vernielingen tijdens de pro-Palestinaprotesten kosten de UvA meer dan 4 miljoen euro.

Schade UvA door protesten ruim 4 miljoen euro

Foto Toon Meijerink/Folia

De schade als gevolg van de bezettingen en vernielingen tijdens pro-Palestijnse protesten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is ruim 4 miljoen euro, anderhalf miljoen meer dan eerder werd gedacht. Dat meldt universiteitskrant Folia op basis van een bericht van de universiteit. De UvA wil de schade verhalen op de daders, maar dat wordt wel ingewikkeld.

De protesten en bezettingen waren in mei en juni op de Roeterseilandcampus, Binnengasthuisterrein en Science Park. Er werden barricades opgeworpen, deuren geforceerd, ruimtes en ruiten vernield, beveiligingscamera’s bespoten met verf en bakstenen uit de grond getrokken, zo somt Folia op.

Volgens de UvA moeten veel beveiligingscamera’s worden vervangen en dat geldt ook voor meubilair, koffieautomaten en ingegooide ruiten. Het verwijderen van graffiti op gebouwen van de uni kostte zes ton.

De grootste kostenpost (2,8 miljoen) komt omdat de bouw van de nieuwe Universiteitsbibliotheek vertraging heeft opgelopen. Door de protestacties lagen de werkzaamheden wekenlang stil. De UvA hoopt niettemin dat de nieuwe bieb alsnog in september volgend jaar geopend kan worden.

Utrecht wil stoppen met honoursprogramma

Utrecht Science Park.

De Universiteit Utrecht (UU) denkt erover om volgend jaar te stoppen met de honoursprogramma’s van alle bacheloropleidingen, om zo de dreigende bezuinigingen op te vangen. Volgens de universiteit zijn honoursprogramma’s bovendien niet meer nodig in het (overigens nog te introduceren) nieuwe onderwijsmodel.

In dat nieuwe model krijgt alle studenten te maken met community engaged learning; ze moeten oplossingen bedenken voor maatschappelijke vraagstukken. Dat maakt een honoursprogramma min of meer overbodig, denkt de UU.

Elke bachelor in Utrecht heeft nu nog een eigen honourstraject, schrijft universiteitskrant DUB, een speciaal programma voor eerstejaars die goede cijfers halen of zich op andere wijze positief onderscheiden. Een honoursprogramma duurt twee jaar en wordt naast het gewone studieprogramma gevolgd.

Het is nog niet duidelijk hoeveel het schrappen van het honoursprogramma oplevert. De universiteit moet volgend jaar ruim 35 miljoen bezuinigen, en dat kan zelfs oplopen tot 77 miljoen in 2029.

Keuzegids: HvA slechtste hbo, Avans beste

De Hogeschool van Amsterdam (HvA), InHolland en de Hogeschool Utrecht zijn de slechtste hbo-scholen van het land, volgens de Keuzegids hbo 2025. Avans Hogeschool (Brabant), christelijke hogeschool Windesheim (Zwolle en Almere) en Zuyd Hogeschool (Limburg) voeren de lijst aan.

NHL Stenden Hogeschool en Hanzehogeschool doen het ook goed, met respectievelijk een vierde en een vijfde plaats (van de dertien).

De scores in de Keuzegids zijn gebaseerd op de ervaringen die studenten hebben ingevuld in de Nationale Studenten Enquête (NSE). In deze enquête wordt de mening gevraagd over docenten, de toetsing en de inhoud van de studie.

Het is volgens de Amsterdamse stadszender AT5 niet de eerste keer dat de HvA zo slecht uit de bus komt; de school bungelt al jaren onderaan. In de Keuzegids zijn ruim vijftig opleidingen van de HvA beoordeeld, waarvan de meeste onder de maat scoren.

Woordvoerder Lydia van der Meer van de HvA zegt tegen AT5 dat de school teleurgesteld is. ‘We moeten ons best blijven doen om snel te verbeteren. Wel is verandering doorvoeren in zo’n gigantische hogeschool – we zijn de grootste – gewoon heel lastig.’

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties