Brasactie in Leiden loopt uit de hand en ontzetting in Utrecht na schrappen studies

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Een brasactie van de Amsterdams roeivereniging Nereus loopt uit de hand en Nijmeegse verhuurder mag overlast makende studenten niet uit hun kamer zetten.

Brasactie in Leiden loopt uit de hand

Rivaliserende roeiverenigingen komen af en toe bij elkaar ‘op bezoek’ en nemen dan spullen mee. Traditie, heet dat en het wordt ‘brassen’ genoemd. Maar zo’n brasactie is begin deze week in Leiden uit de hand gelopen.

Ongeveer dertig leden van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus bezochten maandag onaangekondigd de sociëteit van de Leidse roeivereniging Njord. Het bleef niet bij een ludieke pesterij. Volgens het bestuur van Njord zijn er veel spullen meegenomen en kapotgemaakt, meldt de NOS.

‘Ze trokken fotolijsten en vaandels van de muur en gooiden die buiten neer’, aldus de vereniging. ‘Ze probeerden meteen van alles mee te nemen en gooiden met stroop en meel.’

Brassen gebeurt wel vaker en dan is het een ongeschreven regel dat er niets wordt vernield. ‘Dit is geen studentengrap meer’, vindt Njord. De schade loopt volgens de vereniging in de duizenden euro’s en ze overweegt aangifte te doen.

Het bestuur van Nereus is de volgende dag schuldbewust op bezoek geweest en nam enkele daders mee om de rotzooi op te ruimen. De Leidse vereniging heeft in een mail aan de leden opgeroepen geen wraak te nemen. ‘Vergelding is niet de koninklijke weg, en Njord is natuurlijk wel koninklijk.’

SSH& mag bewoners Villa Olifant niet op straat zetten

De bewoners van het dispuutshuis Villa Olifant in Nijmegen hebben er zo’n puinhoop van gemaakt dat verhuurder SSH& ze er in één keer uit wilde zetten. Maar de rechter stak daar een stokje voor en nam de studenten in bescherming, meldt de Nijmeegse universiteitskrant Vox.

De bewoners zorgen volgens SSH& vaak voor overlast voor de buurt, ze maken rotzooi binnen en buiten het huis (in de tuin lagen oude meubels, matrassen, fietsonderdelen, koelkasten, bierfusten, rolcontainers en biertafels). Verder zouden ze drugs gebruiken en de huur niet op tijd betalen, zodat er sprake is van een betalingsachterstand.

De rechter erkent dat er in het verleden sprake is geweest van overlast, maar oordeelde dat dat niet voldoende is om de bewoners uit hun kamers te zetten. Daarbij speelt mee dat het de laatste tijd beter gaat. De overlast zou vooral zijn veroorzaakt door drie studenten die niet meer in Villa Olifant wonen. De laatste melding is van meer dan een jaar geleden en de huurachterstand is inmiddels weggewerkt.

Utrechtse faculteit zet mes in kleine opleidingen

De Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht (UU) gaat flink hakken in de studies die ze aanbiedt. Vanaf 2026 verdwijnen Duits, Frans, Italiaans, Keltisch, religiewetenschappen en islam & Arabisch. Studenten die nu zo’n studie volgen, kunnen die wel gewoon afmaken.

Een rondgang die de Utrechtse universiteitskrant DUB maakte langs de studieverenigingen, laat zien dat er veel emoties zijn. Mensen zijn uit het veld geslagen en boos. En er is nog heel veel onduidelijk, ook voor de docenten.

Het stopzetten van de opleidingen is volgens de voorzitter van de Utrechtse studentenbelangenbehartiger Vidius het gevolg van het regeringsbeleid. De organisatie verwacht van de UU ‘een actievere opstelling in het verzet tegen de kabinetsmaatregelen’.

‘We vinden bijvoorbeeld dat het bestuur tot nu toe te stil is als het gaat om het ondersteunen van de actie van 14 november. Waarom geven ze niet gewoon alle studenten vrij?’ zegt Vidiusvoorzitter Luuk Bruijnen in DUB.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties