Sommige Groningse studentenkamers worden door de nieuwe Wet betaalbare huur duurder. Er zijn gevallen bekend waarbij de huur met 150 euro per maand omhoog gaat.
Dat ondervond onder andere student communicatiewetenschappen Isa (24) die met drie huisgenoten woont in de Korrewegwijk.
Toen twee van haar huisgenoten deze zomer hun kamer opzegden, kon de huisbaas ruim 140 euro aan kale huur extra vragen. De totale huur (inclusief 130 euro servicekosten) ging bij één kamer van 436 naar 580 euro. De andere steeg van 410 naar 552 euro.
Gemiddelde kamerprijs
De beide kamers die tot dan nog onder de gemiddelde kamerprijs in Groningen van 445 euro lagen, komen daarmee ineens boven die grens uit. ‘Normaal gesproken wilde iedereen in dit huis komen wonen, omdat we een best wel chill huis hebben. Iedereen heeft bijvoorbeeld een eigen keuken. Nu hadden we meerdere meiden die voor en na de hospi afzegden’
Eenzelfde situatie deed zich voor bij student internationale veiligheid Faith Flierman (25). Zij woont met vier andere meiden in de binnenstad. Een kamer in haar huis van 16 vierkante meter ging van 460 naar 530 euro en kleinste kamer (10 vierkante meter) ging van 399 naar 450. ‘Dat is al een kleine kamer en lang niet iedereen wil daar wonen. Maar eigenlijk is hij nu echt te duur voor hoe klein die is’, vertelt Faith.
Ook zij ondervindt nu problemen om nieuwe bewoners vinden. ‘Wat ik heel goed begrijp. Als je in dat hokje staat denk je echt oh my god.’
Prijsstijging
De prijsstijging is een onbedoeld gevolg van het nieuwe puntensysteem dat per 1 juli 2024 is ingevoerd, toen de Wet betaalbare huur van kracht werd. Dit systeem moet voorkomen dat verhuurders te veel geld vragen voor een kamer. Maar in deze gevallen moeten huurders juist meer gaan betalen.
Een kwalitatief goed huis krijgt meer punten dan een matig huis. Ook een groen energielabel en een hoge WOZ-waarde leveren punten op. Een punt vertegenwoordigt ook een hogere waarde. Eén punt leverde in de oude situatie 2,58 euro op.
Nu staat één punt gelijk aan 9,73 euro. Een huis dat in het oude systeem 137 punten kreeg, is met het nieuwe systeem 53 punten waard. De huurprijs? Die gaat van 340 naar 509 euro.
Woekerprijzen
Voor kamers die onder het oude systeem voor woekerprijzen werden verhuurd – zoals in Amsterdam – kan nu minder gevraagd worden. ‘Dat is met dit systeem aan banden gelegd’, zegt woordvoerder Nicole Reijnen van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).
‘Daarnaast worden begrippen en situaties beter geduid. Je hoeft het er bijvoorbeeld niet meer met je huisbaas over te hebben of jouw badkamer nu een luxe badkamer is of niet.’
Vanaf 1 januari 2025 zijn huurbazen ook verplicht om een uitdraai van de huurprijs op basis van het puntensysteem aan een nieuw huurcontract toe te voegen. ‘Studenten kunnen hierdoor gemakkelijker hun huurprijs controleren en eventueel onjuiste huurprijzen afdwingen.’
Buiten de Randstad
Maar kamers die eerder wel voor een redelijke prijs werden verhuurd, kunnen ineens veel duurder worden, denkt studentenhuisvestingsregisseur bij het VRO Ardin Mourik. En dat is mogelijk in Groningen aan de hand. ‘In steden die buiten de Randstad liggen, zorgt de marktsituatie ervoor dat de prijzen daar juist wat omhoog gaan. En in de Randstad is dat juist andersom’, zegt Mourik.
Directeur en jurist Rik Kiers van Steunpunt Huren Groningen is kritisch over de wet. ‘Ik vind het bizar. Wat is op deze manier dan de toegevoegde waarde van de nieuwe wetgeving? Wat het totale effect is, blijft gissen, zegt hij. Er is meer tijd nodig om de werkelijke effecten van de nieuwe wet gaan zien.
Wil je zelf weten wat je maximaal voor jouw kamer hoeft te betalen? Doe de huurprijscheck hier.