Samidoun niet welkom in Nijmegen en onderzoek naar Amsterdams politieoptreden

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: pro-Palestijnse organisatie Samidoun is niet welkom in Nijmegen en er komt een onderzoek naar het politieoptreden tijdens pro-Palestijnse protesten in Amsterdam.

Spreker van Samidoun niet welkom

Mohammed Khatib van de pro-Palestijnse organisatie Samidoun is niet welkom in Nederland. Hij zou maandag in Nijmegen spreken op uitnodiging van medewerkers van de Radboud Universiteit, maar hij komt Nederland niet in.

Dat hebben de ministers Faber (Asiel) en Van Weel (Justitie) besloten, meldt de NOS. Samidoun spreekt zich volgens de bewindslieden uit ‘voor verschillende terroristische organisaties, vraagt om de vrijlating van terroristen en noemt het plegen van terroristische aanslagen verzet’.

De ministers schrijven in een verklaring dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is en dat het ‘ook best mag schuren’, maar het moet wel ‘binnen de democratische waarden’ blijven. ‘Voor het zaaien van haat en verheerlijking is absoluut geen plek in Nederland.’

Ook de Nijmeegse universiteitskrant Vox bericht over de kwestie en meldt dat ook op de Radboud zelf tegenstand is dat Khatib kwam spreken. Een groep medewerkers en studenten riep het college van bestuur in een open brief op om hem tegen te houden.

Khatib was in juni ook uitgenodigd in Nijmegen. Hij mocht toen wel komen, maar niet spreken in een universiteitsgebouw, wel op een parkeerplaats. Volgens inlichtingendiensten is Samidoun verbonden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat ook in Nederland op de lijst van terroristische organisaties staat.

Onderzoek naar politieoptreden Palestinaprotest

De politie Amsterdam neemt zichzelf onder de loep naar aanleiding van haar optreden tijdens pro-Palestijnse acties in mei van dit jaar. Er vielen toen rake klappen. Volgens critici heeft de politie onnodig veel geweld gebruikt.

Dat meldt universiteitskrant Folia van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Bij de ontruimingen op Roeterseiland (6 en 13 mei) en de Oudemanhuispoort (8 mei) trad de mobiele eenheid op met wapenstok en politiehonden en werden shovels ingezet om barricades te slechten.

Betrokken studenten deden eerder in de Amsterdamse gemeenteraad hun beklag over het volgens hen hardhandige politieoptreden tijdens de protesten. Daarbij werd onder meer verwezen naar beelden op sociale media van agenten die inslaan op studenten die op de grond liggen.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die met waarnemers aanwezig was bij de protesten, heeft kritiek op de politie omdat die meer dan eens ‘kansen op de-escalatie niet benutte’.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties