Karper Egbert in Eindhoven krijgt vriendjes en Universiteit Leiden worstelt met beveiliging

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: karper Egbert in Eindhoven krijgt gezelschap én een nieuwe vijver en VOC-zaal van de UvA krijgt een nieuwe naam.

Karper Egbert gaat verhuizen en krijgt vriendjes

Dit is een archieffoto van een karper, niet Egbert.

Eerder in deze rubriek: karper Egbert, de grote koi in een vijver op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Is de vijver gezond voor hem? zo was de vraag. En: Egbert is alleen, karpers leven in scholen, dus Egbert moet wel eenzaam zijn.

De universiteit heeft nu besloten dat Egbert definitief gaat verhuizen, naar de Blauwe Loper, een nieuwe vijver aan de oostkant van de Eindhovense campus. Die vijver heeft een beter biologisch evenwicht, meldt universiteitskrant Cursor. Daar krijgt hij ook gezelschap van andere karpers. Egbert moet nog wel even geduld hebben; hij verhuist pas in het voorjaar.

Koi-expert Marco Zegers heeft Egbert opnieuw aan een medisch onderzoek onderworpen en concludeert dat hij gezond is. ‘Zijn huid is glanzend en egaal, wat duidt op een relatief gezonde situatie.’

Discussie in Leiden over beveiliging duurt voort

Het blijft rommelen aan de Universiteit Leiden vanwege controles en de rol daarin van beveiligers. Die werden eerder in burger ingezet en volgden en fotografeerden studenten en werknemers. De universiteitsraad wil het naadje van de kous weten, maar het college van bestuur (cvb) blijft zwijgen.

Studenten met een bepaalde politieke overtuiging krijgen het gevoel dat ze gericht gehinderd worden als ze bijeenkomsten willen organiseren, zo zei een van de raadsleden. ‘Er is een ontzettend veel wantrouwen bij studenten en medewerkers.’

Universiteitskrant Mare citeert vice-collegevoorzitter Martijn Ridderbos: ‘Als college hebben we een zorgplicht voor de veiligheid van studenten en medewerkers. Sommige dingen kunnen we niet in de openbaarheid vertellen omdat we daar mensen mee op ideeën kunnen brengen.’

De raad wilde ook van het cvb weten of de mail van studenten wordt gecontroleerd voor veiligheidszaken. Daar kwam evenmin een duidelijk antwoord op. Ridderbos zei dat hij ‘uit oog van vertrouwelijkheid daar niks over kan zeggen’.

VOC-zaal van UvA krijgt andere naam

De naamgeving is anno 2024 niet zo gelukkig, realiseerde ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich: de VOC-zaal. Dus is er een nieuwe naam nodig voor de voormalige vergaderzaal. Er zijn vijf opties en de academische gemeenschap kan binnenkort stemmen welke het moet worden.

De commissie diversiteit van de UvA concludeerde al in 2016 dat de verbeelding van de koloniale geschiedenis niet meer van deze tijd is. Dat geldt dus ook voor de VOC-zaal, die in 1990 werd gebouwd en een reconstructie is van de zestiende-eeuwse Bewindhebberszaal van de VOC.

De meeste kans, althans volgens universiteitskrant Folia, maken de namen van twee vrouwen met een link naar het koloniale verleden. De eerste is de Kartini Room, naar de Javaanse feministische schrijver Adjeng Kartini (1879-1904) die in Indonesië een nationale held is.

Ook de Van Gujarati-zaal gooit hoge ogen, al weet eigenlijk niemand wie dat precies is, schrijft Folia. De naam komt voor in een huwelijksakte uit 1652 en verwijst naar de uit Azië meegenomen Susanna van Gujarati. Zij zou in het kerkje van Sloterdijk met de tot slaafgemaakte Jacob van Bangalen zijn getrouwd.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties