Een herfstdip komt (en gaat gelukkig ook weer) met de seizoenen

Student-columnist Robin Hevinga heeft nu al last van een herfstdip. Wat je daar tegen kunt doen? Niks.

Het valt niet langer te ontkennen: de herfst heeft de zomer verdreven. Wie in staat is om eraan te ontsnappen, doet dat. De bladeren vallen, de trekvogels vluchten weg en de winterslapers doen hun ogen dicht. Maanden zullen ze wegblijven, om pas terug te keren als ze daar zin in hebben.

Mensen kunnen niet vluchten voor de herfst, zich verstoppen of wegvliegen. Van ons wordt verwacht dat we gewoon doorgaan, alsof aan de zomer nooit een eind gekomen is. Terwijl ik ook wel zin heb om als een dor blaadje op de grond te gaan liggen, net zo lang tot ik weer zin krijg om op te staan.   

Net zoals de herfst valt er nog iets anders niet langer te ontkennen: mijn herfstdip.

Maar wat moet ik ermee? Ik kan niet maanden buiten op de grond gaan liggen. Dan zal men de instanties bellen en mij opsluiten op een of andere enge plek, waar het allemaal alleen maar erger wordt.

Een veiliger alternatief was mijn gevoel voorleggen aan mijn huisgenote, die wel vaker het slachtoffer is van mijn moeilijke vragen.

Als ik op de grond ga liggen sluiten ze me op, waar het allemaal alleen maar erger wordt

‘Weet je wat het is?’ begon ze. ‘De herfstdip is heel normaal. De geest kent ook seizoenen en jij zit nu in je herfst. Dat is helemaal niet erg en je kunt er ook niks aan doen.’

De geest kent ook seizoenen? Ik moest even wandelen om daarover na te denken.

Ik begon een patroon te zien van dingen die in setjes komen: begin en einde, winnaars en verliezers, de seizoenen. Ze kunnen alleen bestaan omdat hun tegenhanger ook bestaat.

Zonder herfstdip dus ook geen zomerpiek. (Sommige) gezonde geesten deinen nou eenmaal mee op de golven van de seizoenen, waardoor gelukkige gevoelens afwisselen met mindere.

Na een tijdje bereikte ik de Hoge der A. De schemerende zon gaf de herenhuizen een blauwpaarse gloed en alle afgestorven dingen op de grond legden een geluiddempende deken over de stad; de herfst toonde op precies het juiste moment haar schoonheid.

Ik had vrede gesloten met mijn herfstdip. Het betekent slechts dat ik in het verleden gelukkig ben geweest en dat in de toekomst weer zal worden.

ROBIN HEVINGA

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties