De Studeersnelborg of het Swapfietsgebouw: eenmaal, andermaal… verkocht!

Waarom wordt een nieuw onderwijsgebouw altijd vernoemd naar een persoon? Mensen blijken achteraf nogal eens controversieel en bovendien levert het niks op. Columnist Bauke van der Kooij heeft een idee.

Het nieuwe onderwijsgebouw van het University College Groningen moet een naam hebben, en iedereen op de universiteit mag meebeslissen. Het liefst gaat het om een historische figuur en dan ook nog eentje waar het UCG voor staat, dus met een achtergrond in liberal arts and sciences.

Dat valt nog niet mee. Mag het wel een man zijn? Heeft-ie niks op z’n kerfstok? Heeft-ie tijdens zijn loopbaan iets gedaan wat tegenwoordig controversieel is? Daarnaast zijn er zo veel gebouwen dat het zo langzamerhand moeilijk wordt om nog een bekende wetenschapper te vinden waar géén gebouw naar is vernoemd.

Maar waarom vernoemen naar een persoon? SC Heerenveen heeft haar stadion vernoemd naar Abe Lenstra, maar wat levert dat op? Groningen doet dat slimmer, die speelde nog recentelijk in het Hitachi Capital Mobility Stadion. En dat brengt centjes in de la – centen die hard nodig zijn met al die aangekondigde bezuinigingen.

Je verbetert de financiële situatie van de uni en je voorkomt gesteggel over een persoon

Organiseer dus in plaats van een verkiezing een veiling. Laat geïnteresseerde partijen samenkomen, laat ze tegen elkaar opbieden, het hoogste bod wint en die mag het gebouw een naam geven. Ongetwijfeld zijn er genoeg bedrijven die daar wel oren naar hebben. De Studeersnelborg of het Swapfietsgebouw – misschien klinkt het nu nog niet zo lekker, maar dat is een kwestie van gewenning.

Daarmee creëer je dus een win-winsituatie: niet alleen verbeter je de financiële situatie van de universiteit, je voorkomt ook nog eens gesteggel over een persoon.

Eerder kwam Aletta Jacobs in opspraak vanwege haar racistische opvattingen, en hoewel Petrus Camper zich uitsprak tegen racisme en slavernij, noemde hij Duitsers ‘lelijk’. Op elke historische persoon zit wel een kras, die na verloop van tijd zijn weg naar het oppervlak vindt. Dat moet je voorkomen, en dat kan.

De universiteit is topsport. Met ons eigen Heineken House zullen de academische prestaties naar recordhoogte stijgen.

BAUKE VAN DER KOOIJ

5 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties