Studenten en medewerkers lopen hun college uit voor Palestina

Ruim honderd studenten en medewerkers liepen maandag om elf uur hun college uit om op het Harmonieplein hun solidariteit te tonen met Palestijnse arbeiders.

Daarmee gaven ze gehoor aan de oproep van de verenigde Palestijnse vakbonden om maandag – een jaar na de aanval van Hamas op Israël en het begin van de bloedige oorlog in Gaza – vijftien minuten stil te staan bij ‘de worsteling van Palestijnse arbeiders en andere mensen die leven onder de koloniale bezetting van Israël’, zoals de Instagrampagina encampment.rug het verwoordde. 

Gemoedelijke sfeer

Tijdens de ‘walk-out’ – gelijkend op een staking door arbeiders – liepen sommigen rond met gezichtsbedekking, maar velen ook zonder. De sfeer was gemoedelijk, mensen stonden voornamelijk met elkaar te praten. Rond tien voor half twaalf riep de groep gezamenlijk leuzen, waarna het plein rond half twaalf weer leeg was.

Zoals vaker in het afgelopen jaar, nam de RUG een aantal voorzorgsmaatregelen. Dit keer waren de hekken tussen het Harmonieplein en het Harmoniegebouw gesloten. Volgens de woordvoerder waren alle gebouwen gewoon open en zijn er verder ‘onzichtbare maatregelen genomen’.

Ook de politie hield een oogje in het zeil. Vlak voor elf uur kwamen twee agenten bij het Harmonieplein staan. Zij keken zo’n twintig minuten toe, maar vertrokken daarna weer omdat ze geen ongeregeldheden verwachtten. 

Sit-in

Voor maandagmiddag om drie uur is een grotere pro-Palestinademonstratie aangekondigd. Mensen wordt gevraagd zich te verzamelen op de Grote Markt, waarna de groep gezamenlijk naar het Hoofdstation zal lopen. Het is de bedoeling dat de demonstranten daar een sit-in houden: om aandacht te vragen voor de oorlog gaan ze in en rond het Hoofdstation zitten. 

Engels

15 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

15 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties