Studentenhuis in Maastricht voor de tweede keer opgeschrikt door explosieven 

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: studenten in Maastricht willen verhuizen nadat er voor de tweede keer in een maand een explosief op de begane grond afging en het Pieter Baan Centrum adviseert om de schutter in het Erasmus MC tbs met dwangverpleging op te leggen.

Maastrichts studentenhuis opgeschrikt door explosies

De gehavende gevel van het restaurant. Foto Observant

Zes studenten willen weg uit hun huis nadat er in de nacht van zondag op maandag een explosief afging bij het restaurant op de begane grond. Volgens het Maastrichtse universiteitsblad Observant is het de tweede keer in een maand tijd. 

Deze keer ging het explosief om drie uur ’s nachts af, gevolgd door het brandalarm, omdat het portaal in de fik stond. Alle zes studenten waren thuis en schrokken wakker. Een van hen pakte een brandblusser, ging via het raam het platte dak op en kon vervolgens via de tuin van de buren naar de eigen voordeur. Voor de hulpdiensten ter plaatse waren, was het vuur geblust.

Volgens Observant hebben alle studenten het er zonder kleerscheuren vanaf gebracht, maar voelen ze zich niet meer veilig in hun eigen huis. Een van hen legt uit dat er nu een groot gat boven de voordeur zit, waardoor je de eerste laag van de eerste verdieping kunt zien. ‘Wat als het explosief volgende keer groter is?’ vraagt de student zich af.

Hoewel ze het liefste zo snel mogelijk een nieuw huis willen, is de kamerschaarste ook in Maastricht heel groot. Maastricht Housing – het housingteam van de Universiteit Maastricht – gaat met verhuurders bemiddelen om te zorgen dat zij met voorrang een nieuwe kamer krijgen. 

Pieter Baan Centrum raadt tbs aan voor schutter Erasmus MC

Het Erasmus Medisch Centrum. Foto: Sten/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Geneeskundestudent Fouad L. – die vorig jaar september zijn buurvrouw, buurmeisje en een docent in het Erasmus Medisch Centrum doodschoot – is volgens het Pieter Baan Centrum zo autistisch, dat hij als minder toerekeningsvatbaar moet worden gezien.

De voormalige geneeskundestudent schoot niet alleen drie mensen dood, maar stak met een molotovcocktail ook het onderwijscentrum van het Erasmus MC in brand. In eerste instantie zei hij dit bij zijn volle verstand te hebben gedaan. 

Het Pieter Baan Centrum denkt daar dus anders over, na hem – zeer uitzonderlijk – twee keer onderzocht te hebben. Het centrum adviseert om L. tbs met dwangverpleging op te leggen. Het Openbaar Ministerie maakte deze conclusies bekend tijdens de vierde pro-formazitting die afgelopen maandag plaatsvond. 

Nijmeegse studentenzeilvereniging verzuipt kelder in bier

Screenshot uit video via Vox

Viraal gaan met een goed filmpje is altijd leuk. Hoewel… de Nijmeegse studentenzeilvereniging De Loefbijter ging afgelopen week het internet over omdat ze hun kelder verzopen in bier

Het Nijmeegse universiteitsblad Vox meldt dat er in enkele seconden tientallen liters bier uit de grote biertank sproeiden, terwijl de studenten dachten dat die zo goed als leeg was. Volgens de studenten stond er weinig druk op de tap en gingen ze daarom de tank in de kelder controleren. 

Hoewel ze keurig het instructieboekje volgden – en het filmden om er een instructievideo van te maken – vergaten ze een belangrijk detail: het dichtdoen van de biersluis. Die zorgt ervoor dat als je een tank vervangt, het overgebleven bier niet meer uit de oude tank kan lopen. Oeps. De schade viel volgens de studenten mee: slechts een paar honderd euro en een paar uur schoonmaken. 

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties