Daan en Guus verminderen je studieschuldstress met hun website

Hoeveel moet je straks gaan terugbetalen aan DUO? En is het beter om sneller af te lossen of kun je je geld beter eerst beleggen? RUG-alumni Guus Smit en Daan Hiemstra willen met hun website studieschuldmeester.nl inzichtelijk maken wat een studieschuld betekent voor je toekomst.  

‘We zien om ons heen dat mensen vaak verrast zijn door hun studieschuld’, zegt Guus, die de site half september lanceerde met econometrie-studievriend Daan. Van vrienden kregen ze daar veel vragen over, dus besloten ze het inzichtelijk te maken met een website. ‘We proberen de studieschuld toegankelijker te maken zodat mensen weten waar ze mee bezig zijn en er minder stress van ervaren.’

Op studieschuldmeester.nl kunnen zowel studenten als oud-studenten met een studieschuld hun persoonlijke situatie invoeren. Dan krijgen ze onder andere te zien hoe groot hun schuld aan DUO is en hoeveel ze maandelijks zullen gaan terugbetalen. 

Meerdere tools

Guus en Daan studeerden respectievelijk in 2019 en 2018 af. Daarna ging Daan bij PostNL aan de slag en Guus bij De Nederlandsche Bank, waar ze zich bezighouden met financiële modellen en data-analyse. ‘Die werkervaring heb ik ook meegenomen naar dit project’, legt Daan uit. 

De website geeft niet alleen inzicht in de totale studieschuld, maar biedt ook verschillende tools aan. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke invloed de rente heeft op je schuld over de jaren heen. Voor afgestudeerden zijn er handige tools ingebouwd waarmee te zien is of het loont om meteen af te lossen of eerst te gaan beleggen. Maar ook voor de huidige generatie studenten biedt de site een duidelijk overzicht van hun schuld als ze blijven lenen.

‘We proberen het met onze website te versimpelen’, zegt Daan. Daar lag tijdens het maken van de site ook de grootste uitdaging, ‘want de spelregels van de studieschuld zijn best wel complex en mensen begrijpen het vaak niet echt.’

Positieve reacties

De twee gebruikten hun vrienden, veelal oud-studenten met een studieschuld, als proefkonijnen, maar ze stonden ook in Groningen om de tool te testen op huidige studenten. ‘Die vinden de site ook erg handig om te zien waar ze op uitkomen als ze door blijven lenen’, vertelt Daan.

Ook is er een feedbackfunctie op de website waar mensen veelvuldig reageren, en krijgen ze via social media veel reacties. ‘Het is leuk om te zien dat mensen echt geholpen zijn door waar we de afgelopen tijd aan werkten’, zegt Guus.

Andere vraagstukken

Geld verdienen doen ze niet met hun site. Het belangrijkst vinden ze dat ze ervaring opdoen met het bouwen van een tool om een complexe financiële vraag inzichtelijk te maken.

 Ze zien kansen om vergelijkbare tools voor andere ingewikkelde vraagstukken te maken, zoals het aflossen van een hypotheek of een duurzaamheidsproject. ‘Het is tof als je dingen kan maken om PostNL te helpen, maar het is veel leuker om potentieel iedereen te kunnen helpen met een complex vraagstuk.’

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties