Ruzie met de huisbaas? Huurder wint heel vaak bij de huurcommissie

In Groningen zijn de afgelopen vier jaar ruim 750 zaken behandeld door de huurcommissie. In 85 procent van de gevallen won de huurder.

Dat blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd. In heel Nederland gaat het om ongeveer 4900 zaken; landelijk werd in acht van de tien kwesties de huurder in het gelijk gesteld.

Bijna de helft van de klachten gaat over de afrekening van servicekosten, en ruim een op de drie over een hogere huur dan is toegestaan.

Verdubbeling

‘De huurders die terechtkomen bij de huurcommissie, zijn slechts het topje van de ijsberg’, zegt Marinus Jongman, voorzitter van Steunpunt Huren Groningen.

De organisatie helpt dit jaar naar verwachting zo’n 750 huurders, een verdubbeling ten opzichte van 2023 en veel meer dan het aantal zaken dat in Groningen jaarlijks bij de huurcommissie belandt. ‘Je gaat naar de huurcommissie als je vrij zeker weet dat je wint’, zegt Jongman.

Het steunpunt kan bijvoorbeeld helpen bij twijfels over de hoogte van onderhouds- en servicekosten of om te checken of het huurcontract klopt. Die hulp is altijd gratis. Het steunpunt wordt betaald door de gemeente.

Bang voor gevolgen

Het steunpunt probeert altijd te voorkomen dat een huurder naar de huurcommissie stapt. Dat doet het in eerste instantie door het gesprek tussen huurder en verhuurder op gang te brengen. Als het nodig is, ondersteunt het steunpunt huurders ook bij de huurcommissie.

Niet iedere huurder met een probleem klopt aan bij het steunpunt of de commissie, constateert Jongman. ‘Veel mensen durven hun problemen, zoals te hoge huur of achterstallig onderhoud, niet aan te pakken. Ze willen de relatie met hun huisbaas niet verstoren of zijn bang voor de gevolgen.’ 

25 euro

Niet nodig, zegt Jongman. ‘We weten dat de overgrote meerderheid van de mensen die wij helpen, gelijk krijgt’, zegt hij. ‘Dat hoeft echt niet op een ruziemanier.’ De huurcommissie is ook behoorlijk  laagdrempelig, merkt hij op. ‘Een zaak aanspannen kost maar 25 euro.’

Dreigen met de huurcommissie blijkt vaak al voldoende om een verhuurder in beweging te laten komen, ziet Jongman. Daardoor blijft het uiteindelijke percentage studenten dat een zaak aanspant relatief laag.

Lees ook:

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties