Onveilige seks? Dan komt de condoomflitsbezorger langs

Jongeren gebruiken geen condoom meer als ze seks hebben. Hartstikke dom, zegt columnist (en docent farmacie) Wilma Heesen. Want vroeg of laat gaat het fout.

Eind vorige eeuw had ik door mijn zaterdagbaantje bij een drogist in het dorp veel inzicht in het condoomgebruik onder lokale jongeren. De progressieve huismoeder kwam op zaterdagochtend een klein pakje rubbertjes kopen. ‘Geef ik mee aan m’n zoon, die voor het eerst op vakantie gaat met vrienden’, vertrouwde ze me toe.

Zoonlief zelf kwam die middag een grootverpakking van 32 stuks kopen voor diezelfde vakantie. Het waren de hoogtijdagen van de ‘Ik vrij veilig, of ik vrij niet’-campagne. Hiv was nog een dodelijke ziekte en dus doodeng. Naast cash geld had je daarom ook altijd een condoom bij je als je op stap ging.

Anno 2024 is het condoom niet meer erg hot, net als het gebruik van de anticonceptiepil. Er is niets om bang voor te zijn, lijkt de gedachte. De dames dragen een spiraal of slikken een morning-afterpil wanneer nodig. Vaccinaties en het middel PreP doen de rest.

Wanneer het dan serieus lijkt te worden, dan doe je samen een soa-testje. Zelfs de GGD gaat vanaf volgend jaar niet meer op chlamydia testen wanneer er geen klachten zijn. Vrijheid, blijheid toch?

Onveilige seks met een willekeurige bedpartner is onnodig risicogedrag

Onveilige seks met een willekeurige bedpartner is onnodig risicogedrag. Net zoiets als fietsen op een opgevoerde vette fiets zonder helm met een smartphone in de hand. Of net iets te vaak experimenteren met meerdere soorten drugs waardoor je zomaar op de spoed kan belanden. Risico’s die je met een beetje gezond verstand niet moet willen lopen.

Want gaat het een keer toch fout. Dan ben je de pineut en zet je ook nog eens een hoop mensen aan het werk. Ooit gedacht aan de druk op de zorg door alle extra consulten die dit teweeg brengt?

De overwerkte huisarts die in het bomvolle spreekuur met echt zieke patiënten ook nog even wat soa-testen moet inplannen. De jonge spoedarts die alweer uit zijn bed wordt gepiept voor een patiënt met een schedelfractuur, opgelopen op de vette fiets. Diezelfde arts mag daarna meteen door op de spoed naar de afdeling overdoseringen waar elk weekend meerdere jongeren in comateuze toestand worden binnengebracht.

Of condoomflitsbezorgers die langskomen als je op een onbekende slaapkamer bent beland

Een beetje angst voor de gevolgen voor de toekomst van je keuzes in het nu kan geen kwaad. Oké, het gevaar van onvruchtbaarheid door chlamydia blijkt minder groot dan gedacht. Maar wat te denken van de gevolgen van één van die andere soa’s, zoals een herpesinfectie, gonorroe of syfilis. Met een beetje kennis van deze aandoeningen maak je soms zomaar meer verstandige keuzes waardoor je in je verdere leven minder zorgen hebt.

Aangezien de overheid geen geld meer stopt in campagnes voor condooms, moeten we onze hoop maar vestigen op de technologie die iedereen in z’n broekzak draagt. Pushberichten over condooms die binnenkomen op je telefoon wanneer je lang in de aura van een onbekende telefoon bent. Of condoomflitsbezorgers die langskomen als je op een onbekende slaapkamer bent beland.

Vragen we onze vriend ChatGPT een mooie slogan voor op de bezorgtas: ‘Blijf jezelf, maar let op je grenzen.’ Ik zie een markt.

WILMA HEESEN

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties