Wooncontainers Vrydemalaan verdwijnen per 2026

De wooncontainers aan de Vrydemalaan gaan verdwijnen, heeft de Groningse wethouder Rik van Niejenhuis vorige week aan de gemeenteraad laten weten. De containers worden al jaren geplaagd door gebreken. Zo zijn ze ’s winters heel moeilijk warm te krijgen en kan het er ’s zomers bloedheet zijn. Ook hebben bewoners regelmatig last van ongedierte zoals muizen en ratten.

De woningcorporatie gaat de woningen daarom vanaf 2026 weghalen, aldus de wethouder. Studenten die zo hun huis kwijtraken, krijgen voorrang op een andere sociale huurwoning en een verhuisvergoeding van 7000 euro. 

Engels

RUG op derde plek beste brede universiteiten in Keuzegids 2025

De RUG staat met een score van 59 punten op de derde plek van beste brede universiteiten in de Keuzegids Universiteiten 2025 en is daarmee een goede middenmoter. Utrecht (65 punten) voert opnieuw de ranglijst aan, Nijmegen neemt de tweede plaats in (61,5 punten). Na de RUG volgen - met overigens kleine verschillen - Leiden, de VU en op de laatste plek de UvA. De RUG-opleiding global responsibility and leadership Campus Fryslân in Leeuwarden is met 99 punten opnieuw de beste bacheloropleiding van Nederland. Ook zes andere bacheloropleidingen van de RUG krijgen ook het predicaat topopleiding. Wageningen University & Research en de Open Universiteit scoren in de categorie overige universiteiten hoog, beide met 68,5 punten. Hekkensluiter hier is de Erasmus Universiteit Rotterdam. Utrecht staat ook aan kop als het gaat om het aantal topopleidingen (16). Topopleidingen zijn opleidingen die van studenten een score hebben gekregen van 75 punten of meer.

Beurs van 8,8 miljoen voor verbetering effectiviteit vaccins

Hoogleraar organische chemie Adri Minnaard ontvangt 8,8 miljoen euro om de effectiviteit van vaccins tegen ziekten als tuberculose, longontsteking en het rotavirus te verbeteren. Minnaard ontvangt het bedrag, afkomstig van de Amerikaanse National Institutes of Health samen met internationale partners uit Zwitserland en Nieuw-Zeeland. Met de subsidie gaat Minnaard moleculen ontwerpen die fungeren als ‘boosters’ voor de vaccins. Met deze moleculen wekken de vaccins in de toekomst hopelijk een sterke immuunrespons van het lichaam op, waardoor ze effectiever zijn. Het project duurt vijf jaar.

Krimpregio’s ontzien in WIB, gevolgen voor RUG onduidelijk

Universiteiten in de Nederlandse grens- en krimpregio’s hoeven de internationalisering minder hard terug te draaien dan andere universiteiten, zo spraken coalitie en oppositie met elkaar af in de onderhandelingen over de onderwijsbegroting. Goed nieuws voor de RUG, die dit jaar al 14 procent minder Europese studenten ontving en daarmee in totaal 13 miljoen euro minder overheidsgeld krijgt. Wat de uitzondering concreet voor de RUG betekent, is nog niet bekend. Onderwijsminster Eppo Bruins zal binnenkort met een bestuursmaatregel moeten komen, waarna de gevolgen duidelijk moeten worden.

Walkout en fluitconcert tegen onderhandelingen onderwijsbegroting

Actiegroepen WOin Actie en Organize the RUG houden woensdag 11 december een walkout. Medewerkers en studenten verzamelen zich om 12.30 uur op het Harmonieplein en lopen daarna naar House of Connections van de RUG op de Grote Markt. Daar zal een fluitconcert gegeven worden van een minuut om de coalitie en partijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting 'terug te fluiten', aldus beide actiegroepen. Ook op Campus Zernike is een fluitconcert gepland, maar dan een kwartier later (12.45 uur) op het grasveld tussen de Bernoulliborg, de Linnaeusborg en de Energy Academy.

Europees Octrooibureau: RUG registreerde 355 patenten

De RUG is de vijfde universiteit van Nederlands als het gaat om patentaanvragen. Ze registreerde 355 patenten, blijkt uit onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB). Koplopers zijn de TU Eindhoven en Delft met 1404 en 699 patenten. Daarna volgen de Universiteit van Amsterdam en Utrecht met 413 en 380. Het EOB stelt dat universiteiten goed zijn voor 10 procent van alle Europese patentaanvragen tussen 2000 en 2020. 4,5 procent daarvan is afkomstig uit Nederland. Nederlandse universiteiten hebben bovendien gemiddeld genomen het hoogste aantal patenten per instelling (244,9).

Beethovenplan van RUG (29 miljoen euro) goedgekeurd

De RUG en haar noordelijke partners in krijgen tot 2030 29 miljoen om studenten op te leiden in de chipsector. Het aangepaste plan van de noordelijke kennisinstellingen voor Project Beethoven is goedgekeurd door de ministeries van economische zaken en onderwijs. Project Beethoven is een breed pakket aan maatregelen waarmee de overheid de Nederlandse microchipsector wil versterken. De overheid stelt hiervoor 450 miljoen beschikbaar. Groningen was samen met de regio’s Enschede, Delft en Eindhoven aangewezen om met een plan te komen, maar kreeg uiteindelijk slechts 7 procent van het geld.

Communication Initiative Award voor project No Guts No Glory

Het project No Guts No Glory van het UMCG onder leiding van Iris Sommer heeft de Communication Initiative Award (50.000 euro) gekregen van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). ENW bekroont initiatieven op het gebied van wetenschapscommunicatie die met succes een breed publiek betrekken en inspireren. No Guts No Glory is een studie waarin wordt onderzocht of het verbeteren van de darmgezondheid door gezonde voeding een gunstig effect heeft op veelvoorkomende hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Volgens de commissie zit het team achter het project 'boordevol enthousiasme voor hun onderzoek en wetenschapscommunicatie'.

In 2027 permanente studentenwoningen op Zernike Campus

In 2027 moeten op Zernike Campus de eerste permanente studentenwoningen de deuren openen. Er zijn nu al ruim vierhonderd kamers in het nieuwe Proxima, maar die zijn voor een periode van tien jaar. Wethouder Rik van Niejenhuis meldde dat deze week aan de gemeenteraad van Groningen. Er liggen volgens hem vooral kansen aan de zuidkant van Zernike. Daar is weinig bebouwing. Bovendien staan daar oudere panden van de RUG die later plaats kunnen maken voor studentenhuisvesting. Ook elders in de stad moeten op termijn meer studenten- en jongerenwoningen komen, aldus Niejenhuis.

Reiskosten RUG-medewerkers moesten dalen, maar stijgen juist

De reis- en verblijfskosten van RUG-medewerkers zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen, volgens de RUG. Dat terwijl de universiteit in het kader van besparingsprogramma TeRUG in Balans dit jaar juist wilde besparen op dienstreizen. Om hoeveel geld het precies gaat, is onduidelijk. TeRUG in Balans moest in totaal 13 miljoen euro opleveren, maar mede door de stijgende reiskosten is het nog spannend of dat gehaald wordt. De universiteit roept iedereen op om extra kritisch naar dienstreizen te kijken. Medewerkers moeten zich scherp afvragen of een geplande reis echt nodig is. Waar mogelijk moedigt de universiteit aan meetings online te doen.

Kennissteden steunen protest tegen bezuinigingen hoger onderwijs

Het Netwerk Kennissteden Nederland (NKN) maakt zich grote zorgen over de ingrijpende bezuinigingen op het hoger onderwijs. Dat schrijft het netwerk in een open brief aan het kabinet. Het NKN is een samenwerking van onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Nijmegen, Enschede, Leiden, Maastricht, Delft en Wageningen. 'Universiteiten en hogescholen vormen het hart van de campussen en innovatiedistricten in onze kennissteden', schrijft NKN. 'Bedrijven vestigen zich graag in de nabijheid van universiteiten en hogescholen vanwege de beschikbaarheid van talent, faciliteiten en kennis.'

Voorleesmarathon tegen bezuinigingen hoger onderwijs

Op donderdagmiddag 21 november lezen studentenorganisaties en bestuurders in Groningen bezwaren tegen de langstudeerboete en de bezuinigingen op het hoger onderwijs voor. De actie maakt deel uit van de landelijke voorleesmarathon die op 5 november begon bij de Tweede Kamer in Den Haag. Via de website voordetoekomstvannederland.nl zijn al bijna 28.000 bezwaren ingezonden. Alle bezwaren worden op dinsdag 26 november opnieuw voorgelezen bij de Tweede Kamer. De actie in Groningen is op de Vismarkt en duurt van 12 tot 15 uur.

RUG-baas Jouke de Vries honorair consul-generaal Zuid-Korea

Collegevoorzitter Jouke de Vries is sinds 24 oktober honorair consul-generaal van Zuid-Korea in Noord-Nederland. De benoeming is volgens de RUG een belangrijke stap in het versterken van de banden tussen de Groningse universiteit en Zuid-Korea. De Vries gaat als honorair consul-generaal de relatie tussen de RUG en Zuid-Korea verder bevorderen. Ook heeft hij een verbindingsfunctie tussen Nederlandse organisaties en het land. De RUG werkt al langer samen met Zuid-Korea. Er zijn studentenuitwisselingsprogramma’s met Zuid-Koreaanse partneruniversiteiten en een samenwerking met Korea Foundation. Ook De Vries’ voorganger Sibrand Poppema was honorair consul.

RUG niet uitgezonderd van reclamebelasting gemeente

De gemeente Groningen gaat culturele en maatschappelijke instellingen uitzonderen van de reclamebelasting die vanaf januari ingevoerd wordt, maar de RUG valt daar niet onder. Basisscholen en middelbare scholen wel. 'Als RUG zijn we verbaasd dat er belasting geheven wordt bij onderwijsorganisaties en organisaties zonder winstbelang', zegt persvoorlichter Sophie Dannenburg-Douwes. Bedrijven en instellingen moeten gaan betalen voor zichtbare reclame op gebouwen, op straat en achter ramen richting de openbare weg.  Wel lijkt de hoogte van de belasting voor de RUG vooralsnog mee te vallen. Reclames die binnen een bepaalde afmeting vallen – in 2025 tot twee vierkante meter, de jaren erna tot één vierkante meter – zijn vrijgesteld.

Universiteiten praatten voor het eerst met onderwijsminister Bruins

Jouke de Vries en de collegevoorzitters van de andere Nederlandse universiteiten hebben afgelopen donderdagmiddag met minister van onderwijs Eppo Bruins (NSC) gepraat. Het is de eerste keer dat de minister en de bestuurders samen kwamen om de bezuinigingsplannen en de gevolgen van de Wet internationalisering in balans te bespreken.  ‘We willen vragen wat zijn opvattingen precies zijn, wat de speelruimte is en wat er nog mogelijk is’, zei De Vries eerder. De voorzitters bekeken ook of ze samen een voorstel kunnen maken om de bezuinigingen enigszins te sturen. ’Het moet nog blijken of we eruit komen met veertien universiteiten, maar ik heb goede moed’, zei De Vries.

Essay dag te laat ingeleverd, geen diploma

RUG-student Kevin Barron moet de master kunst- en cultuurwetenschappen zonder diploma verlaten omdat hij een essay dat 60 procent van het eindcijfer bepaalt te laat heeft ingeleverd. Barron was het daar niet mee eens en wilde een herkansing afdwingen bij de Raad van State. Maar die geeft hem geen gelijk. De student had voor de opdracht al eerder een onvoldoende gehaald. De herkansing leverde hij een dag te laat in. Hij zou extra tijd nodig hebben gehad omdat hij dyslectisch is, zo luidt zijn verweer. De Raad van State is het eens met de examencommissie en vindt dat Barron geen goed excuus had voor het te laat inleveren van zijn essay.

RUG-statistici bundelen hun krachten in nieuw instituut

Vier RUG-statistici van vier verschillende faculteiten starten het nieuwe Groningen Institute of Applied Statistics. Met dit ‘virtuele’ instituut willen ze de kennis en kunde van de verschillende faculteiten met elkaar verbinden. Op de RUG is de kennis nog te verspreid over faculteiten en afdelingen, stellen de initiatiefnemers, wat leidt tot gemiste kansen.  Door de krachten te bundelen hopen Casper Albers, Gerard van den Berg, Marco Grzegorczyk en Gerton Lunter mogelijkheden te bieden voor RUG-brede samenwerkingen op het gebied van onder andere onderzoek, onderwijs, PhD-begeleiding en het binnenhalen van projectgelden. Op 11 november is de officiële kick-off van het nieuwe instituut in het Academiegebouw.

Voormalig Infoversum mogelijk eerder onder slopershamer 

Het iconische gebouw waar horecazaak DOT in gevestigd is, dreigt vervroegd te worden afgebroken. De uitbaters trekken de stekker uit het restaurant. DOT begon in 2014 als Infoversum, een initiatief van RUG-astronoom Edwin Valentijn. Het was voorzien van een full dome 3D-theater, geschikt voor planetariumshows. Het beoogde aantal bezoekers van 250.000 per jaar bleef steken op 50.000, waarna het theater al in november 2015 failliet werd verklaard. Hierna veranderde Infoversum in DOT en werd het stadsstrand ernaast aangelegd. De eigenaren van DOT hadden de grond tot 2027 in erfpacht van de gemeente Groningen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er een nieuwe uitbater wordt gevonden voor zo’n korte tijd.