UB onder druk door extra bezuinigingen: hetzelfde werk met minder mensen kan niet

De Universiteitsbibliotheek (UB) ziet maar één mogelijkheid om opnieuw tonnen te besparen: minder personeel inzetten.

Maar dat verhoogt wel de werkdruk onder medewerkers, waardoor de UB serieus na moet denken over haar dienstverlening, blijkt uit de toelichting op de meerjarenbegroting van directeur Marjolein Nieboer.

Net als andere faculteiten en diensten, moest ook de UB vorig jaar al flink bezuinigen: ruim vier ton. Na de op Prinsjesdag aangekondigde bezuinigingen, verwacht Nieboer dat de UB waarschijnlijk nog eens zo’n bedrag moet besparen.

Efficiënter

Vorig jaar zette de UB onder meer in op efficiënter werken, energiekosten besparen door openingstijden aan te passen en kijken waar de hoge schoonmaakkosten verlaagd konden worden.

‘Maar we hebben nog maar heel weinig mogelijkheden om op dezelfde zaken te bezuinigen. Daarom moet het nu van de personele lasten komen en zullen we daarmee ons werk anders in moeten richten’, aldus Nieboer. 

Dat betekent niet dat er ontslagen vallen, wel dat bij het wegvallen van collega’s niet zomaar nieuwe mensen worden aangenomen. Ook moet de UB bekijken welke diensten het personeel zelf nog kan verlenen en welke overgenomen moeten worden door faculteiten. 

Moeilijke boodschap

En dat is al volop gaande. De werkdruk stijgt en bij bepaalde afdelingen is de situatie nijpend. ‘Het is een heel moeilijke boodschap, maar wij hebben niet zoveel knopjes om aan te draaien’, zegt Nieboer. ‘Het zal voor ons een heel zware tijd worden.’

De Dienstraad begrijpt dat de situatie buiten de invloedssfeer van het UB-management ligt en ziet ook de gevolgen. ‘We merken de onrust onder collega’s’, zegt voorzitter Patrick Heemstra.

Gevolgen

De raad heeft een enquête onder UB-medewerkers uitgezet om te horen welke praktische gevolgen de bezuinigingen nu al hebben. Nieboer waardeert dat. ‘Het is belangrijk voor mij om te weten welke onderwerpen echt aan bod moeten komen in die ingeplande overleguren.’

Zowel de UB-directie als de Dienstraad wil het college van bestuur van de RUG duidelijk maken dat de bezuinigingen een enorme impact hebben op de organisatie. ‘Heel veel van onze diensten zijn nodig voor de hele universiteit. Maar hoe we de bezuinigingen dan gaan realiseren, dat is een groot probleem’, zegt Nieboer.

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties