In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de Erasmus Universiteit schort nieuwe samenwerkingen met Israëlisch en Palestijnse universiteiten op en kritiek op het inzetten van ‘stillen’ door de Universiteit Leiden.
Geen nieuwe samenwerking vanwege Gaza
De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met Israëlische en Palestijnse universiteiten. Dat doet de universiteit op advies van de Commissie Gevoelige Samenwerkingsverbanden, meldt de NOS.
Het risico op mensenrechtenschendingen in Gaza is op dit moment groot, zei voorzitter Ruard Ganzevoort van de adviescommissie in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Daarom moeten we voorkomen dat de universiteit, op welke manier dan ook, bij mensenschendingen betrokken raakt.’
Zulke onderzoeken moeten wel zorgvuldig gebeuren, aldus Ganzevoort, en die kosten dus erg veel tijd. Daarom worden eerst nieuwe samenwerkingsverbanden onder de loep genomen, later volgen de ongeveer tien samenwerkingen die er al zijn.
‘Stillen’ houden campus in Den Haag in het oog
Op de Universiteit Leiden (UL) is opnieuw onrust ontstaan omdat het college van bestuur voor de Haagse campus (het Wijnhavengebouw) beveiligers in burger inhuurt. Die zouden studenten en medewerkers schaduwen en fotograferen.
De beveiligers worden door critici inmiddels ‘stillen’ genoemd: ‘Niet over je schouder kijken, er zit een stille achter je’, tekent de Leidse universiteitskrant Mare op.
UL zegt geen undercoverpersoneel in dienst te hebben, wel beveiligers in burger. Zij moeten, aldus de uni, de veiligheid van studenten en medewerkers waarborgen door ‘verdachte situaties vroegtijdig te signaleren’. Deze beveiligers hebben toestemming om opnames te maken.
Critici vinden het veel te ver gaan. ‘Er zijn studenten die bang zijn om naar de universiteit te gaan omdat zij er steeds uitgepikt worden. Een pijnlijke situatie’, citeert Mare een student.
Het is niet voor het eerst dat de beveiliging van het Haagse Wijnhavengebouw (de campus van UL in Den Haag) onder vuur ligt. Vorig jaar achtervolgden beveiligers studenten en medewerkers die naar een pro-Palestinabetoging waren geweest.