In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de Delftse universiteitskrant Delta herpubliceert alsnog gewraakt kritisch artikel en docent Universiteit Twente kapt met Omtzigt.
Delta herpubliceert gewraakt artikel over sociale onveiligheid
Tweeëneenhalve maand nadat universiteitskrant Delta door de TU Delft werd gedwongen een kritisch verhaal over sociale onveiligheid offline ten halen (en dat als steunbetuiging wel op UKrant was te lezen), heeft de redactie het gewraakte stuk afgelopen week alsnog gepubliceerd.
Spil in het verhaal is het Innovation & Impact Centre (I&IC), waar veel onvrede heerst over hoe de universiteit met de 170 werknemers omgaat. De directeur was een paar maanden eerder van het toneel verdwenen, terwijl hij er pas net was, maar uitleg werd niet gegeven.
Delta sprak met tal van mensen van het centrum en schreef een verhaal over het gebrek aan sociale veiligheid. Maar al heel snel volgde een sommatie van de vertrokken directeur., met de dreiging van een schadeclaim, persoonlijk aan het adres van hoofdredacteur Saskia Bonger.
Een soortgelijk dreigement volgde ook van de TU Delft zelf. Delta werd verder verweten dat het verhaal is gebaseerd op vertrouwelijke stukken en dat mag niet, aldus het college van bestuur (cvb). De hoofdredacteur zag zich gedwongen het verhaal offline te halen.
Na een storm van kritiek bood cvb-voorzitter en rector Tim van der Hagen weliswaar zijn excuses aan, maar van herplaatsing kwam het niet. Want de dreiging van een schadeclaim ging niet definitief van tafel, schrijft Saskia Bonger in een hoofdredactionele uitleg.
Om de patstelling te doorbreken, werd besloten tot een onafhankelijk onderzoek door advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Dat concludeerde onlangs: herpublicatie is juridisch goed te verdedigen.
UT-docent kapt met NSC vanwege ‘omvolking’
Universitair docent Ronald Voorn van de Universiteit Twente stopt met zijn werkzaamheden voor het wetenschappelijk bureau van Pieter Omtzigts politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Voorn ziet het niet zitten dat zijn partij samenwerkt met PVV-bewindslieden die de omstreden omvolkingstheorie omarmen.
Dat meldt het AD. ‘Hun gedrag in het verleden is direct strijdig met de waarden en het democratisch ethos waar ik voor wil staan’, meldt Voorn op LinkedIn.
Vooral beoogd minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking Reinette Klever en Marjolein Faber van asiel en migratie liggen onder vuur vanwege de theorie, die stelt dat overheden bewust hun bevolking ‘vervangen’ door gekleurde migranten.
Voorn, door het AD ‘een vertrouweling van Omtzigt genoemd, startte in januari als kwartiermaker van het wetenschappelijk bureau van NSC.
Relatie op de werkvloer? Dan moet je dat melden in Utrecht
Het bestuur van bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht (UU) wil dat medewerkers die een liefdes- of familierelatie hebben met een collega of een student dat melden.
Volgens het faculteitsbestuur past de maatregel bij ‘de bredere aandacht voor sociale veiligheid’, meldt universiteitskrant DUB. Met de nieuwe richtlijn wil decaan Isabel Arends belangenverstrengeling of andere integriteitsproblemen voorkomen.
Medewerkers kunnen overigens niet worden ontslagen als ze zich niet houden aan de afspraken; het is een richtlijn, geen reglement. Er is ook kritiek op en weerstand tegen het plan. En dat verbaast de decaan. ‘Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht toen ik hieraan begon.’