RUG-studenten klagen over hbo-ers in de UB
De UB breekt het ene na het andere bezoekersrecord. In januari kwamen er ruim 235.000 bezoekers, zo’n 13.000 meer dan een jaar eerder. Maar tussen de vijf en tien procent van de bezoekers studeert helemaal niet aan de RUG. Ook hbo’ers vinden de studiesfeer motiverend, de openingstijden ideaal en de koffie lekker.
En dan zijn er ook nog de Stadjers en scholieren. Vooral in de drukke tentamenperiodes laait de discussie weer op: zou de UB niet gereserveerd moeten worden voor RUG-studenten?
Marketingstudent Edze Kooistra (24) zit drie keer per week in de UB om te werken. ‘In de tentamenperiode is het hier stampvol. Dan is er geen plek voor ons. Ik vind dat Hanze-studenten hun eigen voorzieningen moeten gebruiken’, zegt hij.
Scholieren niet welkom
RUG-psychologiestudent Frida Fuchs (23) stoort zich voornamelijk aan scholieren: te herkennen aan hun boeken. ‘Dat gaat me echt te ver. Ik vind dat zij in de drukke tentamenperiode hier niet welkom zijn.’ Eén oplossing is een toelatingssysteem, dat alleen RUG-studenten naar binnen laat.
‘In de tentamenperiode is er geen plek voor ons.’En het is ook mogelijk: in elk geval na de verbouwing van de UB die in september start. ‘Maar dat het mogelijk is, betekent niet dat het er direct komt’, benadrukt medewerker Minke Haveman van de afdeling communicatie.
Dat zegt ook medewerker Frank den Hollander van de UB. ‘Ik snap dat de RUG-student soms baalt van de nokvolle UB’, zegt hij. ‘Maar de UB is voor iedereen toegankelijk. Dat kun je niet zo maar veranderen.’
‘Er zijn ook RUG-studenten op Zernike’
Vicevoorzitter Marian van Os van het college van bestuur van de Hanzehogeschool vindt een dergelijk systeem onzin. ‘Op de Zernikecampus zijn ook met grote regelmaat groepen RUG-studenten te vinden. Onzin om dat te verbieden. Bovendien werken we met sportfaciliteiten en cultuurvoorzieningen ook prima samen.’ Bovendien, vraagt ze zich af: hoe zie je eigenlijk of iemand van de RUG of de Hanze afkomstig is?
‘Hbo-ers zijn toch minder gemotiveerde studenten’Edze weet dat wel: ‘Hbo-ers zijn toch minder gemotiveerde studenten’, zegt hij. ‘Ze zitten vaker met hun MP3-speler bijvoorbeeld.’ Hij vindt een toelatingssysteem een prima plan. ‘Maar dan alleen in drukke periodes.’
Op zoek naar concentratie
Een van die Hanzestudenten in de UB is Ivar Spin (19). De tweedejaars student sport, gezondheid en management studeert hier beter dan thuis. Bovendien is de ligging mooi centraal en zijn de Hanzebibliotheken gewoon ver weg.
Hij snapt dat RUG-studenten het irritant vinden dat het soms zo vol is. ‘Maar de UB is voor iedereen, toch? Ik vind niet dat de Hanzehogeschool zelf studieplekken moet realiseren in het centrum.’ En mocht de UB haar deuren sluiten voor Hanzestudenten? ‘Ja, dan wel’, zegt Ivar.
Intussen is de UB-directie zich bewust van de overvolle UB en probeert dan ook niet om meer studenten te trekken. Maar het is nu eenmaal een kerntaak om iedereen van informatie te voorzien. ‘En ook om mensen van buiten de universiteit te helpen’, zegt Haveman.
Meer studieplekken
De verbouwing zou verlichting moeten geven: het aantal studieplekken gaat dan omhoog met 500, naar 2200. De kantine gaat naar de begane grond, waar ook een koffiehoek komt. Maar zou dat niet juist nog meer mensen van ‘buiten’ trekken? ‘Als stadjers zo’n koffiehoek gezellig vinden, wordt de drempel om de UB in te stappen nog lager’, twijfelt Den Hollander.
Intussen bemoeien ook de studentenpartijen zich met de discussie. De SOG vindt dat de UB moet focussen op RUG-studenten. ‘Het UB-bestuur is verplicht om te kijken naar het toegangsbeleid. Helemaal met de renovatie die voor de deur staat’, zegt fractievoorzitter Steven Kroesbergen. ‘Door de verbouwing moeten er 500 plekken bij komen, maar tijdens de verbouwing zullen er juist tijdelijk minder plekken zijn.’
Het aantal RUG-studenten groeit
Calimero pleit voor betere afspraken met de Hanzehogeschool. Ook Calimero vindt dat de kerntaak van de UB bestaat uit het beschikbaar stellen van onderwijsruimte en naslagwerken aan RUG-studenten. En door de toegang tot het gebouw te koppelen aan je collegekaart kunnen die doelen samen gaan.
‘Dit is niet langer vol te houden.’‘Hbo-studenten kunnen gebruik maken van hun eigen bibliotheken. Pas als ze daar niet alle faciliteiten hebben, mogen ze natuurlijk naar de UB komen’, zegt Kroesbergen. Volledige uitsluiting van Hanzestudenten is waarschijnlijk onmogelijk, beseft hij, omdat het een openbaar gebouw betreft. ‘Maar er moet snel wat gebeuren. Het aantal studenten aan de RUG groeit alleen maar en dit is niet langer vol te houden.’
En de Hanzepartijen? ‘Studenten hebben behoefte aan een gratis studieplek met ruime openingstijden in het centrum. En dan komt de UB het dichtstbij’, zegt Kirsten Goes van Hanze Studentenbelangen Vereniging. ‘Voor HSV heeft de UB geen prioriteit. RUG-studenten moeten er geen Hanze-probleem van maken. Als ze Hanzestudenten echt uit de UB gaan weren, moeten we op zoek naar een alternatief. Tot die tijd vindt de HSV het prima zo.’
Dit artikel is geschreven in samenwerking met het HanzeMag.