Tip van Tim: alweer een fiets gejat

Beste Tim. Hoe zorg ik ervoor dat mijn fiets niet nog een keer gejat wordt?', vraagt Barthe (22).

Beste Barthe,

Wat vervelend dat je fiets gejat is! Helaas is fietsendiefstal in Groningen een maar al te bekend probleem. Wist je dat er hier jaarlijks per 1000 inwoners 18,4 geregistreerde fietsendiefstallen plaatsvinden? Dat is het hoogste percentage in Nederland, in absolute getallen doet slechts Amsterdam het ‘beter’.

En dan hebben we het nog niet eens over de fietsen die voor slechts vijf euro af te halen zijn bij uw plaatselijke dakloze fietsen- en weet-ik-het-wat-dealer. Deze worden namelijk vervolgens door diezelfde meneer opnieuw gejat en daar wordt veelal geen aangifte van gedaan. Maar al deze informatie doet natuurlijk niets om je fiets terug te brengen of om jou sneller op college te krijgen.

De veiligheid van je fiets hangt in grote mate samen met de degelijkheid van je slot. Hiervoor geldt: goedkoop is duurkoop. In Nederland is je fiets je meest intieme vriend, wie anders brengt immers dagelijks zoveel tijd tussen je benen door? Behandel je fiets dan ook als zodanig.

Een fiets is als een vrouw. Koop er een goedkope ketting voor, en morgen ben je haar kwijt; hangt ze bij iemand tussen de benen die wél bereid is in de buidel te tasten. (Kanttekening: waar vrouwen liever iets subtiels van zilver dragen is voor fietsen een dikke Axa-ketting geschikter.)

Succes ermee!

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar [email protected]

18-02-2014