Wij willen onze wroetende varkentjes terug

De varkens op Zernike als wapen tegen invasieve exoten moeten vertrekken. ‘Iemand achter een bureau heeft bedacht dat die varkens na drie jaar hun target niet gehaald hebben’, constateert columnist Wilma Heesen.

Het is geen geheim dat de broekriem moet worden aangehaald bij de RUG. Tot nu toe lijkt het er niet op dat er gedwongen ontslagen vallen. Ondanks deze berichten zijn een aantal zeer waardevolle collega’s toch op staande voet ontslagen. Wat rest zijn de foto’s.

Ik heb het over de varkens die drie jaar lang als ecologische plantsoenendienst gewerkt hebben tegen het oprukkende exotische onkruid op Zernike. Planten die één tot twee eeuwen geleden werden geïmporteerd vanuit verre oorden als noviteit voor de perkjes van de elite.

De lokale natuurlijke vijanden van deze planten zijn niet geïmporteerd en dus woekert dit onkruid al jaren nietsontziend in ons kikkerlandje. Omdat het onderwerp onkruid niet bepaald sexy is, stond het lang niet hoog op de agenda. Tot nu.

Tegen die tijd is er een grotere brand te blussen en belandt dit dossier in een la

De Europese Unie heeft al acht jaar een lijst met planten en dieren die verboden zijn om te bezitten en te transporteren. In Nederland heeft demissionair minister Van der Wal onlangs dapper een brief geschreven aan haar collega’s. Zij wil in de tweede helft van dit jaar een nationaal aanvalsplan tegen invasieve exoten presenteren.

Iets zegt me dat er tegen die tijd een grotere brand te blussen is in de landelijke politiek en dit dossier in een la belandt.

Lokaal pronkt de RUG met haar biodiversiteitsbeleid, met op de site onze ex-plantsoenendienst, de varkens dus, nog parmantig op de foto. Iemand achter een bureau heeft bedacht dat die varkens na drie jaar hun target niet gehaald hebben.

De afspraak was dat ze het onkruid zouden laten verdwijnen. De beestjes aten zich rond aan de berenklauw en duizendknoop. Niet snel genoeg, want na drie jaar eten is nog niet alles weg en is het geduld op. Dat er sowieso vier tot vijf jaar inzet van deze beestjes nodig zou zijn voor een effectieve bestrijding, is maar even vergeten.

Iemand had iets opgevangen over een tovergoedje, glycofosfaat ofzo

Varkens eruit, tijd voor overleggen en wikken en wegen erin. Het onkruid kan wel even wachten. Iemand had iets opgevangen over een tovergoedje, glycofosfaat ofzo. Heerlijk effectief gif om al het bodemleven uit te bannen. Niet zo chique, wel lekker snel. Dit idee gaf direct zoveel onrust dat het weer snel is ingetrokken.

De RUG overweegt nu andere quick fixes zoals het verhitten, bevriezen of onder water zetten van de grond. Dure methodes die als een soort chemisch wapen alle leven uit de grond trekken. Niet voor eeuwig hoor, die planten zaaien zich wel weer uit. Juist ja, dus ook al het ongewilde onkruid.

Quick fixes bestaan niet in de natuur. Zonder aanwezigheid van een natuurlijke vijand is elke oplossing dweilen met de (geld)kraan open. Waarom worden onze studenten biologie niet betrokken bij het vinden van oplossingen? Een leuk en nuttig onderzoeksproject. De aanpak van de plastic soep is immers ook ontstaan vanuit een profielwerkstuk van een middelbaar scholier.

De gedwongen ontslagen laten de collega’s niet onberoerd. Er is een heuse petitie gestart om onze natuurlijke plantsoenendienst weer terug te halen. Teken jij hem ook?

WILMA HEESEN

3 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties