Geen varkens meer op Zernike om onkruid te bestrijden (CORRECTIE)

De varkens die de afgelopen jaren de reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop op Zernike in toom hielden, keren deze lente niet terug.

De woekeraars verdringen inheemse planten die meer ecologische waarde hebben, en door berenklauw kunnen mensen daarnaast brandwonden oplopen. De varkens eten de planten graag, vaak met wortel en al.

Definitief bestrijden

Maar de hardnekkige onkruiden blijven terugkeren en de universiteit wil er nu voor eens en voor altijd vanaf zijn, zegt woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven. ‘De varkens houden de planten onder controle, maar kunnen ze niet bestrijden.’

De RUG is daarover in overleg met de Hanze en de gemeente, die allemaal een deel van Zernike in eigendom hebben. ‘Je kunt plastic neerleggen, je kunt glyfosaat injecteren in de stengels, er zijn allerlei oplossingen’, zegt Wempe-Kouwenhoven.

Paradepaardje

Dick Jager, programmamanager integrale duurzaamheid, is niet blij met het afdanken van de varkens. ‘Het is enorm zonde’, zegt hij. Jager gebruikte de varkens om buitenlandse universiteiten te laten zien hoe de RUG op een duurzame manier de biodiversiteit op universiteitsterrein verbeterde. ‘En nu willen ze ermee stoppen. Waarom? Het is ook een paradepaardje.’   

Er is nog niet besloten hoe het onkruid nu bestreden gaat worden, maar dat moet ergens in de komende weken wel gebeuren. ‘Het is lente, dus die planten groeien nu als een gek’, zegt Wempe-Kouwenhoven.

Niet lang genoeg

Varkenseigenaar Willem Hempen zegt dat de RUG de proef met zijn varkens niet lang genoeg heeft volgehouden. ‘De varkens liepen er nu drie jaar, maar ze hebben vier tot vijf jaar nodig om de exoten te bestrijden.’

‘Voor mij is dit negatieve reclame: het lijkt alsof het lukt niet met de varkens. Dat is absoluut niet waar’, stelt hij. ‘Op alle plekken waar de varkens vijf jaar hebben gelopen, is de duizendknoop 100 procent verdwenen.’

Juist om die reden was zijn verbazing groot toen hij hoorde dat zijn de dieren niet langer ingezet worden. De varkens zijn een duurzame en natuurvriendelijke manier om invasieve exoten voor eens en altijd te bestrijden, aldus Hempen. Hij vindt het zonde en hoopt alsnog iets kunnen betekenen in de strijd tegen het onkruid op het Zernike terrein.

CORRECTIE: In eerste instantie meldde de RUG dat pesticiden een optie kunnen zijn om de berenklauw en Japanse duizendknoop te bestrijden. Na de onrust die hierover ontstond, heeft de RUG dat ingetrokken. Glyfosaat is geen optie, laat een woordvoerder weten. Het bericht is daarom aangepast.

Lees ook:

Engels

32 COMMENTS

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

32 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties