TU Delft weer onder vuur om ‘geldsmijterij’ en Twente zegt X vaarwel

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Universiteit Twente stopt met X/Twitter en diepe crisis bij Leidse studentenpartij LVS.

NRC: TU Delft smijt met geld

De TU Delft houdt de protonenkliniek HollandPTC, waar kankerpatiënten kunnen worden behandeld, met stevige geldinjecties overeind. De universiteit staat voor een derde garant voor de lening van de Europese Investeringsbank. Bij een faillissement zou de TU voor ruim dertig miljoen euro het schip in gaan. Dat meldt NRC Handelsblad.

De kliniek leidde in 2021 al een stevig verlies van 26 miljoen euro. Dat loopt volgens ramingen de komende jaren alleen maar op, tot mogelijk zeventig miljoen in 2033. Binnen de universiteit, aldus NRC, zetten financiële experts hun vraagtekens: Mag je geld van de staat wel steken in een noodlijdend bedrijf? Critici zouden de mond worden gesnoerd.

Het college van bestuur plaatste een reactie op de website van de uni: ‘TU Delft herkent zich totaal niet in het door NRC geschetste beeld alsof binnen de TU Delft een cultuur zou heersen van veel en makkelijk geld uitgeven, en verwerpt deze suggestie daarom krachtig.’

De universiteit ligt al langer onder een vergrootglas bij de Inspectie van Onderwijs, na publicaties vorig jaar (ook in NRC) dat er met geld wordt gesmeten. Het onderzoek daarnaar door de inspectie is klaar, meldt universiteitskrant Delta, maar de uitkomsten worden pas in maart openbaar gemaakt.

Universiteit Twente verlaat X/Twitter

Universiteit Twente (UT) is niet langer actief op X, voorheen Twitter. De UT is de eerste uni in Nederland die het socialemediaplatform van Elon Musk de rug toekeert. X wordt vaak bekritiseerd vanwege de vuilspuiterij en dat Musk daar onvoldoende tegen optreedt.

De UT noemt de verruwing echter niet de reden om met X te stoppen, wel de ‘dalende relevantie, minder interactie en een zeer beperkt bereik’, zegt een woordvoerder in dagblad Tubantia.

‘Met onze berichten op X bereikten we gemiddeld nog maar 600 à 700 volgers. Dat vinden we te weinig om nog energie in te blijven steken’, zegt de woordvoerder, die ook meldt dat ‘een platform als LinkedIn veel belangrijker is voor ons’. ‘Daarop zijn veel wetenschappers en studenten van de UT zelf en van andere universiteiten actief.’

Crisis bij Leidse studentenpartij

De universitaire studentenpartij Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS) in Leiden verkeert in een diepe crisis. Na een intern conflict zijn vijf leden (waaronder het presidium van de partij) geroyeerd en dertig zijn geschorst. Weer anderen hebben hun lidmaatschap opgezegd.

Eerder werden een lid van de raad van advies en tevens universiteitsraadslid, een oud-bestuurslid en een faculteitsraadslid uit de partij gezet. Aanleiding tot het ingewikkelde conflict was een poging om te fuseren met andere studentenpartijen, meldt de Leidse universiteitskrant Mare.

Veel leden die hun lidmaatschap hebben opgezegd of zijn geroyeerd, zitten in de universiteits- of faculteitsraad. Het gevolg is dat LVS voorlopig verdwijnt uit een groot deel van de Leidse universitaire medezeggenschap.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties