Geen junkfood maar seizoensgroenten voor studenten Campus Fryslân

Studenten eten het liefste diepvriespizza, kaasbroodjes en eierballen? Niet Jonas, Leslie en Barbara, die lokale, biologische groenten laten afleveren op Campus Fryslân.

Iedere week halen zo’n dertig studenten en een paar docenten een vers groentepakket af op de campus. De groenten zijn van het seizoen en duurzaam geteeld op een boerderij in Friesland.

Het initiatief daarvoor kwam van Jonas Brenninkmeijer (21). De student global responsibility and leadership wil ooit een biologische boerderij beginnen: ‘Op een duurzame manier voedsel verbouwen met oog voor thema’s als klimaatverandering, watergebruik en biodiversiteit. Dat idee geeft me ontzettend veel energie’, vertelt hij.

Kloof

Ook vindt hij het belangrijk om de kloof tussen consument en landbouw te dichten. ‘Tegenwoordig staan we ver af van ons eten; we weten niet waar het verbouwd wordt.’

Maar tot die boerderij realiteit geworden is, eet hij in ieder geval graag van een boerderij die volgens dezelfde principes werkt. Dat bleek lastiger dan verwacht, en dus besloot Jonas zelf actie te ondernemen.

Bezorgkosten

Online kwam hij de website van Yn’e Sinne Farm tegen. ‘Dat is een duurzame boerderij in Friesland, die zonder pesticiden werkt, en verantwoorde landbouwmethodes gebruikt’, zegt Jonas. ‘Ze hebben wekelijkse groentepakketten, maar het was nogal ver om ze op te halen en anders moest je bezorgkosten betalen. Toen dacht ik, als ik andere mensen weet te strikken, kan dat misschien anders. We kunnen er dan met z’n allen ons voordeel van doen.’

Jonas peilde op de faculteit of meer mensen zin hadden in een wekelijks vers groentepakket. Hij kreeg enthousiaste reacties en toen bleek dat er meer mensen waren die zich wilden aanmelden, kon hij de bezorging naar Campus Fryslân echt op gang zetten.

Nu levert Kim de Jager van Yn’e Sinne Farm iedere maandagmiddag in de lunchpauze de groenten af op de campus. ‘ We waren blij verrast dat studenten ons benaderden’, zegt ze. ‘We betrekken graag meer jongeren bij onze organisatie, aangezien de gemiddelde leeftijd verder best hoog ligt.’

Verrassende gerechten

Bloemkool-aardappel-preisoep van Leslie.

Leslie (21) uit Hamburg is verguld met de wekelijkse groentepakketten. ‘Ik geef mijn steun graag aan een kleinschalige boerderij die ook nog eens lokaal en duurzaam is. Verder wonen we in ons huis met verschillende nationaliteiten, en komen huisgenootjes soms met gerechten waar ik nooit aan gedacht had. Iets dat hun moeder bijvoorbeeld altijd voor ze maakte.’

Barbara Thurnay (19) uit Frankfurt is ook fan: ‘De verschillende soorten groenten geven me inspiratie om iets nieuws te koken. Vaak zitten er dingen bij die je niet in de supermarkt kan krijgen, zoals vergeten groenten. Het initiatief is ook goed voor de biodiversiteit, wat ik belangrijk vind.’

Als het aan Jonas ligt, kunnen studenten nog lang blijven genieten van de groenten. ‘Ik ben zelf niet zo lang meer op de universiteit, maar doordat het initiatief verbonden is aan de studievereniging is het makkelijker voort te zetten.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties