Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. De student-redacteuren van UKrant slaan elke week hun culturele agenda voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je de komende week niet missen?
Hangout: VERA
‘Veri et Recti Amici’, voor de meeste Groninger studenten beter bekend als VERA. Het betekent ‘Ware en Oprechte Vrienden’. Voor mij staat het voor wat de underground club met internationale allure is: een oase om de populaire cultuur te verkennen en samen met vrienden nieuwe muziek te ontdekken tijdens fantastische avonden.
Het motto van VERA gaat terug naar het begin van de club: in 1899 werd de gereformeerde studentenclub voor vriendschap en publiek debat geopend. Toentertijd was VERA nog behoorlijk conservatief en was drinken niet toegestaan. Hoe de tijden veranderen.
In de jaren 70 omarmde VERA de hippiecultuur. Sindsdien trekt de club eindeloos onbekend talent, nieuwe trends die tegen de stroom ingaan en obscure geluiden aan. De belangrijkste nalatenschap van de club is wel het album ‘Live in Vera’ uit 1990: Beauty in the Underworld. Er hebben meerdere grote namen op het Verapodium gestaan, van Joy Division en Simple Minds tot U2, die in 1980 een intiem concert gaf voor 180 fans..
De club trekt altijd nieuwe trends die tegen de stroom ingaan en obscure geluiden aan
Tegenwoordig is VERA een pijler in de Groninger cultuur. Als ik binnenloop en de muren vol posters, krantenartikelen, foto’s en stickers zie is het net alsof ik een andere wereld binnenloop waar de tijd stilstaat.
Met behulp van tweehonderd vrijwilligers houdt VERA iedere week ongeveer vier concerten en een filmavond. Op zaterdag kan je bij de optredens in de kelder de hele nacht doordansen. De club heeft een unieke charme en door de grote verscheidenheid aan evenementen en acts van over de hele wereld is er altijd iets te doen. Soms luisteren ik en mijn vrienden uren naar de nieuwe acts die VERA aankondigt, om te kijken of er ook iets bij zit wat we leuk vinden.
Een voorbeeld: volgende week (woensdag 17 mei) treedt punk-rock garage band Otoboke Beaver op, uit Kyoto, Japan.
VERA
Oosterstraat 44
Waar je mij deze week vindt:
- Stukafest 2023
Tijd: 11 mei, 20:30 – 03:00
Prijs: 6,79 – 18,79 euro
Stel je voor dat je in een studentenkamer tussen de studieboeken en bierkratten zit en er ineens een cultureel optreden voor je neus is. Ga met me mee naar Stukafest: een nacht vol kunst, muziek en creatieve optredens dat studentenkamers in minitheaters verandert. Het is een unieke ervaring..
Ik probeer graag nieuwe dingen uit en dit unieke festival in veertien studentenkamers verspreid over de stad is een fantastisch experiment. Je kunt je eigen festivalervaring creëren door zelf te besluiten welke acts je wilt zien en hoeveel rondes je doet. Er is theater en fotografie, akoestische muziek en rock en zelfs ademhalingsworkshops en lichtshows. Aan het einde kan je nog naar Simplon voor de afterparty..
- Forum: Eurovision Baby!
Tijd: zaterdag 13 mei 20.00-01.00
Prijs: 17,50 euro
Ik moet toegeven dat ik zelf niet zo’n groot fan ben van het Eurovisie Songfestival, dus ik ga het waarschijnlijk niet kijken. Maar als jij wel fan bent, kun je overwegen naar het kijkfeestje in het Forum te gaan. Daar raak je direct vanaf het begin in de Eurovisiesferen: er zijn dansoptredens, een Eurovisie-act van een beroemde geheime gast, een verkleedwedstrijd en een exclusieve afterparty..
- Euroborg: FC Groningen – Ajax
Tijd: 14 mei, 14.30
Prijs: 24+ euro
Het voetbalseizoen voor onze plaatselijke club is niet echt goed verlopen. FC Groningens lot werd vorige week bezegeld: degradatie. Het is dan ook niet verrassend dat er nog kaartjes over zijn voor de wedstrijd op zondag, ook al is het tegen de ‘grote’ club Ajax. Het zal niet de meest bijzondere wedstrijd worden, maar de fans maken er met hun passie en hartstocht vast een bijzondere middag van.
- Spot/De Oosterpoort: Mahsa Vahdat, Rembrandt Frerichs & Alma Qquartet
Tijd: 14 mei 20.15-21.45
Prijs: 12,50 (jonger dan 30) en 22,50 (vanaf 30)
Ik ben gefascineerd door het inspirerende verhaal van Masha Vahdat. Ze mag in haar eigen land niet meer optreden in het openbaar, maar de zangeres en activist, geboren in Teheran, blijft het publiek betoveren met haar fantastische stem, waarmee ze een eerbetoon brengt aan de rijke geschiedenis van de Perzische dichters en mystici. De muziek neemt je mee de Iraanse cultuur in en zo leer je meer over de worsteling van vrouwen in het Iran van na de Islamitische revolutie.