Rechtszaak om fatale ontgroening en hoogleraar Utrecht op non-actief

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Een Belgische rechtbank heeft zich de afgelopen week gebogen over een fatale ontgroening in 2018 en studenten in Maastricht gebruikten mogelijk massaal ChatGPT.

Reuzegom weer voor de rechter na fatale ontgroening

Achttien leden van de inmiddels opgeheven studentenclub Reuzegom in het Belgische Leuven staan deze week voor de rechter in de zaak rond de fatale ontgroening van Sanda Dia in 2018. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de indertijd 20-jarige eerstejaars student.

Dat meldt de NOS. Drie dagen nadat zijn ontgroening begon, stierf Dia in een ziekenhuis. Hij had urenlang in een zelf gegraven put moeten zitten, kreeg emmers ijskoud water over zich heen en hij moest hij een mengsel van extreem zoute visolie, levende goudvissen en door de blender gemalen muizen drinken.

De gebeurtenissen van het fatale weekend werden deze week op een rij gezet in de rechtszaal, wat tot hevige emotie leidde bij de familie, zo bericht de NOS.

De kwestie speelt al jaren. Na een lang gerechtelijk onderzoek werden er vorig voorjaar celstraffen geëist tot vijf jaar, maar daarna werd de zaak opnieuw stilgelegd. Mogelijk wordt volgende week bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Hoogleraar op non-actief wegens grensoverschrijdend gedrag

De Universiteit Utrecht heeft een hoogleraar van de Faculteit Sociale Wetenschappen op non-actief gesteld. Dat gebeurde nadat de Commissie Interpersoonlijke Integriteit zeventien meldingen van grensoverschrijdend gedrag had binnengekregen.

Dat meldt DUB, de krant van de Utrechtse uni. Het college van bestuur is nu een ontbindingsprocedure gestart, met als doel het arbeidscontract via de rechter te beëindigen. Tot die tijd mag de hoogleraar geen werkzaamheden uitvoeren voor en namens de UU.

Het is niet duidelijk om wie het gaat en wat de klachten over grensoverschrijdend gedrag inhouden. ‘Gezien de ernst, aard en de omvang van de signalen die zijn opgetekend in het onderzoeksrapport, vindt het college van bestuur het passend om deze ingrijpende beslissing te nemen’, aldus collegevoorzitter Anton Pijpers.

Maastrichtse studenten gebruikten massaal ChatGPT

Tachtig studenten van de opleiding business engineering van de Universiteit Maastricht hebben twee computeropdrachten ingeleverd waarbij ze mogelijk gebruik hebben gemaakt van ChatGPT.

De tweedejaars moesten voor het vak computer science skills thuis een programmeercode schrijven. Die zou qua structuur en tekst moeten variëren, maar tachtig van de ruim honderd studenten leverden precies dezelfde code in, meldt de universiteitskrant Observant.

Bovendien kwamen de studenten met oplossingen aan die in de colleges nog niet aan bod waren geweest. De examencommissie heeft de twee opdrachten inmiddels ongeldig verklaard.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties