In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: drie geweldsmisdrijven op rij in Leidse studentenkringen en bewoners van een studentencomplex in Utrecht bibberen al weken van de kou.
Casa Confetti (Utrecht) drie weken in de kou
Casa Confetti is (de naam zegt het al) een kleurrijk complex van bijna 380 studentenwoningen op het Science Park Utrecht. Maar het is de laatste weken geen pretje om er te wonen: voortdurend valt de verwarming uit en ook is er niet altijd (warm) water.
De studenten zitten nu al twintig dagen in de kou. ‘Het is hier 7,7 graden in huis. Ik heb het net nagekeken op de thermometer’, zei in november een student in het Utrechtse universiteitsblad DUB, dus voordat de echte kou inviel.
Huisvester SSH heeft de bewoners allemaal een elektrische straalkachel gegeven, maar dat neemt niet weg dat veel studenten met jas of (meerdere) truien in hun kamer zitten.
Volgens SSH zijn verstopte leidingen de oorzaak. Daardoor hebben sommige studenten het koud en doet bij anderen de verwarming het wel maar niet goed. Na drie weken behelpen en kleumen heeft de huisvestingorganisatie kort geleden laten weten dat de problemen zijn opgelost en dat de verwarming weer stapje voor stapje opgestart kan worden.
Klimaatactivisten bezetten bestuurskamers TU Eindhoven
Klimaatactivisten hebben ruim een week twee bestuurskamers bezet gehouden van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Dinsdag hebben ze hun actie beëindigd omdat het universiteitsbestuur de actievoerders voldoende tegemoet is gekomen, zo zeggen zij tegen de NOS en Omroep Brabant.
De groep van ruim tien studenten (die zich University Rebellion noemt) eiste dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt en dat die duidelijker is over de herkomst van geld uit het bedrijfsleven. Daarnaast zou het bestuur de klimaatnoodtoestand moeten uitroepen.
De universiteit zegde toe dat in het jaarverslag de financiers van onderzoeksprojecten vanaf nu duidelijk worden vermeld. TU/e had eerder al bekend gemaakt dat nieuwe projecten in samenwerking met de fossiele industrie alleen nog zijn toegestaan zijn op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare bronnen.
Drie geweldsincidenten op rij in Leiden
Tijdens een gala-avond van de Leidse roeivereniging Njord is een student mishandeld door een oud-bestuurslid van de club. Dat meldt de Leidse universiteitskrant Mare. De politie bevestigt dat er aangifte is gedaan van ‘zware mishandeling’.
Het is de derde keer in korte tijd dat een geweldsincident in Leidse studentenkringen naar buiten komt. Kort geleden kneep op een Halloweenfeest van studentenvereniging Minerva een student de keel van een ander dicht tot die het bewustzijn verloor. Vorige week werd een bestuurslid van diezelfde vereniging op non-actief gesteld nadat hij een ander lid had geslagen.
De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd bij Njord. Volgens sommige verhalen, zo schrijft Mare, heeft het slachtoffer de vriendin van het voormalig bestuurslid laten schrikken. Die is vervolgens uit zijn dak gegaan.
‘Ik was er zelf niet bij’, vertelt voorzitter Myrthe Beijnvoort van Njord. ‘Het is wel duidelijk dat er voor het incident iets is voorgevallen, maar ik weet niet wat. Anderen wel, maar je hoort nu allerlei verschillende verhalen, dus het is goed dat de politie onderzoek doet.’