Het collegegeld op de RUG gaat met 9,6 procent omhoog voor studenten van buiten de EU en iedereen die een tweede studie doet. Dat blijkt uit de begroting voor komend kalenderjaar. Voor EU-studenten (ook Nederlandse) die één studie doen, is die toename veel minder.
De verhoging is nodig om de inflatie te compenseren, legde Hans Biemans, portefeuillehouder middelen van het college van bestuur, donderdag uit aan de commissie bestuur van de universiteitsraad.
Voor EU-studenten heeft de minister van onderwijs besloten dat de inflatie anders wordt berekend, waardoor het wettelijk collegegeld niet naar 2.420 euro stijgt, maar naar 2.314 euro. Gaan EU-studenten naar University College of Campus Fryslân, dan wordt het collegegeld 4.588 euro.
EU-studenten – ook Nederlanders – die een tweede studie doen en niet-EU-studenten betalen het hogere instellingscollegegeld II. Dat varieert per opleiding.
Geen compensatie
‘Dat kost ons drie miljoen’, klaagde Biemans. De onderwijsinstellingen krijgen namelijk geen compensatie voor het ontstane verschil.
Gaan Nederlandse studenten naar University College of Campus Fryslân, dan wordt het collegegeld 4.588 euro.
De stijging geldt niet voor niet-EU-studenten aan de medische faculteit, omdat dat tarief niet op basis van kostprijs berekend is, maar op de marktwaarde voor Saoedische studenten geneeskunde, aldus Biemans. En dat bedrag was al hoog. Wie van buiten de EU komt en een medische opleiding volgt, betaalt 22.300 euro en voor de master zelfs 32.000 euro.
Studentenaantallen
Of de prijsstijging ook effect gaat hebben op de studentenaantallen is nog niet te zeggen. DUO verwachtte eerder nog een een toename van het aantal studenten aan de RUG van 36.422 in 2022 naar 38.885 in 2026.
Het begrotingsvoorstel van het college moet nog goedgekeurd worden door de universiteitsraad.