In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Thijmen Nuninga overleed plotseling maar mocht postuum promoveren en studenten in Teheran protesteren tegen het streng islamitische regime in het land.
Student promoveert na zijn overlijden
Een aangrijpend verhaal in Trouw afgelopen week over promovendus Thijmen Nuninga die aan de Universiteit Leiden studeerde. Hij overleed in februari onverwacht en werd slechts 30 jaar. Vlak voor zijn dood had hij zijn proefschrift afgerond, over aansprakelijkheidsrecht.
Al kort na zijn plotse dood zeiden familie, vrienden en collega’s dat de verdediging van het proefschrift toch moest doorgaan. Dat had hij verdiend, zo tekent Trouw op, want dat was voor zijn overlijden al door de promotiecommissie goedgekeurd. Wat restte waren immers enkele formaliteiten.
En zo geschiedde. Thijmen Nuninga kreeg de postume promotie die hem toekomt, vertellen vrienden en nabestaanden in het verhaal. En dat gebeurt niet elke dag. Volgens Trouw is de afgelopen tien jaar slechts een handjevol mensen na hun overlijden gepromoveerd.
Ook protest op Iraanse universiteiten
De onrust in Iran na de dood van Mahsa Amini, de 22-jarige vrouw die vorige maand stierf nadat ze was gearresteerd door de moraalpolitie in het streng islamitische land omdat ze zich niet aan de kledingvoorschriften zou hebben gehouden, is overgeslagen naar de universiteiten.
Studenten van de Sharif University of Technology in de hoofdstad Teheran werden aangevallen door veiligheidstroepen toen ze een sit-in hielden. Ooggetuigen zeggen dat de studenten werden geslagen en beschoten met jachtgeweren, meldde de website IranWire. Voor zover bekend vielen er geen doden, maar raakten veel jongeren gewond door het harde optreden van de politie.
Anderen vertelden de website dat grote aantallen mensen met hun auto toeterend naar de Sharif University zijn gereden in een poging de belegerde studenten op de campus te redden. Op sociale media werd opgeroepen om de studenten te steunen: ‘Sta niet toe dat de veiligheidstroepen studenten doden en arresteren.’
Studentenvereniging Tragos behoudt vergunning
De gemeente Maastricht zegt dat er geen juridische basis is om de horecavergunning in te trekken van studentenvereniging Tragos, meldt de Maastrichtse universiteitskrant Observant. De vereniging kwam vorige maand negatief in het nieuws na een uit de hand gelopen ontgroening.
Tijdens een ‘feestavond’ werden er racistische, seksistische en discriminerende dingen gezongen en gezegd, vertelde collegevoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht (UM) eerder. UM trok daarop de bestuursbeurzen (ruim 30.000 euro) in. Ook zijn de officiële banden verbroken en Tragos is voorlopig niet meer welkom bij academische plechtigheden.
D66 in de gemeenteraad wil ook dat de gemeente actie onderneemt tegen Tragos naar aanleiding van de misstanden. Verantwoordelijk wethouder Johan Pas zegt dat hij de ontgroeningsincidenten bij Tragos ‘onacceptabel’ vindt, maar dat de gemeente juridisch ‘te zwak’ staat om de horecavergunning in te trekken, zo schrijft Observant.