In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: bewoners van de Rotterdamse wijk Kralingen zijn feestende studenten beu en de Technische Universiteit Eindhoven wil binnen tien jaar twee zo groot worden.
Vreemd, raar of onnodig onderzoek
Drie Nederlandse studies hebben een Ig Nobelprijs gekregen. De prijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt sinds 1991 een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars aan tien onderzoeken wereldwijd uitgereikt.
De prijzen worden toegekend door het Amerikaanse Annalen voor Onwaarschijnlijk Onderzoek (AIR) en vaak gaat het om verrassend, maar ook wel wat raar – en voor sommigen volstrekt onnodig – onderzoek.
Zo deed hoogleraar cognitieve psychologie Mariska Kret (Universiteit Leiden) onderzoek naar de hartslag van mensen die elkaar ontmoeten bij een blind date. Emeritus hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Peter de Smet (Radboud Universiteit) krijgt een Ig Nobelprijs voor zijn onderzoek dat Maya’s elkaar klysma’s met alcohol toedienden om onder invloed te raken.
De VU-hoogleraren Bianca Beersma en Paul van Lange krijgen de eer voor de ontwikkeling van een algoritme waarmee roddelaars kunnen bepalen wanneer ze de waarheid moeten vertellen of wanneer ze beter kunnen liegen.
TU Eindhoven wil verdubbelen
Er is alom kritiek op de ongecontroleerde groei van de Nederlandse universiteiten, maar de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) doet er een schepje bovenop. De Brabantse uni, die nu ruim 12.000 studenten telt, wil in 2030 twee keer zo groot zijn, meldt universiteitsblad Cursor.
Bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits zegt dat de groei nodig omdat ‘de Brainportregio hard op weg is dé motor van de Nederlandse economie te worden’. Daartoe moet er heel wat gebeuren, ook in politiek Den Haag.
Want normaal krijgt een universiteit pas geld als een student zijn diploma behaalt. TU/e wil dat nu omdraaien en hoopt dat de overheid vooraf gaat financieren. ‘Eerst moet er meer wetenschappelijk personeel komen en dan pas willen we de studentenaantallen laten groeien.’
De vraag is ook waar al die studenten college volgen of onderzoek doen. Collegevoorzitter Smits benadrukt dat de TU/e een on-campus universiteit blijft en dat er nieuwe gebouwen moeten komen. ‘We gaan de groei dus niet opvangen door online les te gaan geven.’
Lawaai en overlast door studenten in Kralingen
In de Schildersbuurt in Groningen is kort geleden de Ssssst-campagne van start gegaan, een poging van de gemeente om overlast door feestende studenten te beteugelen. Dezelfde problemen spelen ook al langere tijd in de Rotterdamse wijk Kralingen.
Universiteitsblad Erasmus Magazine nam woensdag een kijkje bij het spreekuur dat gemeente en handhavers voor bewoners van de wijk hadden opgezet. Daar konden die hun ongenoegen uiten.
‘Toen ik ze om zes uur ’s nachts vroeg of ze konden stoppen met het lawaai, gooiden de dronkaards spullen naar me. Gelukkig stond ik aan de andere kant van het water waardoor ik niet geraakt ben. Maar ik was bang’, vertelt een bewoonster die tegenover het Erasmus International House woont, een groot complex voor internationale studenten.
Een andere bewoner vertelt dat de feestmuziek door de de wijk knalt, soms tot een uur of vier ‘nachts. En overdag is het niet veel beter. ‘Overdag ligt er altijd wel straatafval, kots en urine in de wijk of bivakkeert een groep studenten op de stoep met een tafel alsof de wijk van hen is.’