De beste studenten kunnen alleen maar de beste studenten zijn als er tegelijk studenten zijn die gemiddeld presteren. Maar voor de laatste groep is er te weinig lof. Dat moet anders, vindt student-columnist Bauke van der Kooij (die zelf ook nogal gemiddeld is).
Elke dag worden we overspoeld met prijzen en winnaars: Max Verstappen wint de Formule 1, de beste wetenschappers krijgen een Stevinpremie en Ajax komt vaker in het nieuws dan de Knickerbockers.
Uitmuntendheid in het zonnetje zetten is natuurlijk an sich niet verkeerd, maar de average Joe (of in het Nederlands: de gemiddelde Gerben) komt nooit op het nieuws, en zal in de zestig jaar tussen het korfbalkampioenschap voor de pupillen en de derde prijs bij de seniorenbingo waarschijnlijk maar een handjevol kleine prijsjes winnen.
En dat terwijl het grootste deel van de mensen, onder wie ikzelf, enorm gemiddeld is. Dat is verder helemaal niet erg. Sterker nog, een normaal verdeelde populatie, met lekker veel gemiddelde mensen, is juist heel erg fijn voor statistici.
De gemiddelde student doet gewoon zijn werk zonder dat je er veel van hoort
Elke student die een lesje statistiek heeft gehad, weet dat in een normale verdeling ongeveer 68 procent binnen één standaarddeviatie van het gemiddelde zit, en ongeveer 95 procent binnen twee standaarddeviaties. Dat de meerderheid van de mensen gemiddeld is, is dus juist goed. En dat terwijl de uitschieters vaak maar lastig zijn om mee om te gaan – een gemiddeld persoon kost vaak veel minder extra tijd, geld en energie dan iemand die ver boven of onder het gemiddelde zit.
Dat desondanks de uitschieters onder de studenten (dat wil zeggen, de mensen die excelleren of een extra steuntje nodig hebben) veel van de individuele aandacht krijgen, is terecht en helemaal niet onlogisch. Maar tegelijk doet de gemiddelde student gewoon zijn werk zonder dat je er veel van hoort.
Dat is jammer. Ook de gemiddelde persoon verdient het om af en toe in het zonnetje te staan. Want zonder deze grote groep gemiddelde studenten zou de universiteit één grote chaos zijn.
En ook voor jezelf is gemiddeld erg fijn. Zo blijkt uit onderzoeken dat ‘gemiddeld zijn’ in veel verschillende eigenschappen een kleinere kans geeft op mentale en fysieke klachten dan bij mensen die bij de uitschieters zitten. Door keurig rond het gemiddelde te zitten doe je dus niet alleen anderen, maar ook jezelf een groot plezier.
Ook de gemiddelde student verdient het om in het zonnetje te staan
Natuurlijk doe ik geen oproep om studenten die een steuntje in de rug nodig hebben te korten, of minder aandacht te besteden aan excellerende studenten. Maar een klein beetje waardering voor de gemiddelde student kan geen kwaad.
De vraag is dan ook: waarom bestaat er geen prijs voor de meest gemiddelde student? Iemand die ‘perfect gemiddeld’ is, die rond de zeven staat, incidenteel een onvoldoende haalt, één keer per week sport (maar niet te serieus) en één tot twee keer per week op stap gaat en verder in de avond Netflix kijkt of afspreekt met vrienden.
Herken je je hierin, en is jouw levensmotto ‘doe maar gemiddeld, dan doe je al gek genoeg’? Of herken je iemand uit je omgeving die heel erg gemiddeld is? Mail dan jouw opleidingsdirecteur of jouw opleidingscommissie om af te dwingen dat ook jij (of hij/zij) in het zonnetje wordt gezet met een doosje Merci.
Eis die prijs, je verdient het!
BAUKE VAN DER KOOIJ