In de UB gelden strengere coronaregels. Studenten mogen nog maar 25 uur per week naar binnen en hun identiteit wordt persoonlijk gecontroleerd. Dat laatste zorgt vooral voor lange wachtrijen.
In de ontvangsthal van de UB is elk balie bemand. ‘Check your reservation here’, staat er op de briefjes voor de baliemedewerkers. Alle studenten die binnen komen, moeten daar hun studentenkaart laten zien, waarna de medewerker hun identiteit handmatig controleert.
Een rood wit lint moet ervoor zorgen dat studenten niet toch stiekem naar binnen sneaken. Wie naar buiten gaat voor een sigaretje, moet zich bij terugkomst opnieuw identificeren.
Problemen
De verplichte controle zorgt voor een behoorlijke wachtrij en dat levert problemen op, want als je na 30 minuten de qr-code op je tafel nog niet hebt gescand en bent ingecheckt, vervalt je reservering. Als je ook maar een minuut te laat bent, kom je niet meer binnen.
‘Ik kwam iets voor tijd aan,’ zegt student International Business Emelia van der Veer, ‘maar toen stond er een hele lange rij. Daar hou je geen rekening mee.’ Ze baalt ervan. ‘Ik snap dat het goed bedoeld is voor onze gezondheid, maar misschien kan het op een andere manier?’
Zoals het was, ging het ook niet. Studenten probeerden de coronamaatregelen naar hun hand te zetten. ‘Je kon gewoon een kwartiertje boeken en vervolgens de hele dag ergens zitten. Dat was wel een beetje krom’, erkent studente International Relations and Organisations Evi Muscus.
Hutjemutje
Maar dat er nog steeds zo weinig mensen naar binnen mogen, vindt Evi wel bijzonder. ‘In de UB zit ik in m’n eentje aan een tafel voor twaalf man en in mijn werkgroepen weer hutjemutje’.
Er is gewoon te weinig capaciteit, merkt psychologiestudent Dani. ‘De plekken zijn al bezet voordat je ze kunt zien.’ Frustrerend voor studenten die op hun kamer niet goed kunnen studeren. Zoals studente Anne Koster: ‘Hallo! Ik heb een studie waar je veel moet doen, en nu moet ik naar thuis-thuis om te kunnen studeren.’