Wie wil studeren in Groningen, moet ook in Groningen zijn

Foto: Alex Waltner / Swedishnomad.com

Uni hoopt op ‘afschrikwekkend effect’

Wie wil studeren in Groningen, moet ook in Groningen zijn

Er dreigen zoveel nieuwe aanmeldingen dat de RUG drastische maatregelen moet nemen om te voorkomen dat de uni wordt overspoeld: wie wil studeren in Groningen, moet ook in Groningen zijn.
18 maart om 14:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 maart 2021
om 15:21 uur.
maart 18 at 14:36 PM.
Last modified on maart 22, 2021
at 15:21 PM.
Avatar foto

Door Christien Boomsma

18 maart om 14:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 maart 2021
om 15:21 uur.
Avatar foto

By Christien Boomsma

maart 18 at 14:36 PM.
Last modified on maart 22, 2021
at 15:21 PM.
Avatar foto

Christien Boomsma

Christien is sinds 2016 achtergrondcoördinator bij UKrant. Ze plant de achtergrondverhalen en begeleidt de auteurs. Bij haar eigen verhalen ligt de focus op wetenschap en academisch leven. Daarnaast schrijft ze veel over onderwerpen als sociale veiligheid en maakt ze graag persoonlijke interviews. In haar vrije tijd schrijft ze jeugdboeken en geeft schrijftrainingen.

Het aantal vooraanmeldingen bij de RUG is op dit moment 25 procent hoger dan vorig jaar. De universiteit kan zo’n grote toestroom niet aan, zei rector magnificus Cisca Wijmenga donderdag in een commissievergadering van de universiteitsraad. ‘We stevenen af op een drama.’

De RUG maakt daarom komend collegejaar een einde aan onderwijs op afstand. Studenten die studeren in Groningen, moeten hier ook aanwezig zijn. Het is een van de manieren waarop het college van bestuur de dreigende groei van het aantal studenten probeert te beperken.

Rug tegen de muur

De universiteit heeft weinig mogelijkheden om zelf het aantal aanmeldingen in te dammen. Ze moet iedere student toelaten die zich inschrijft, tenzij er bijvoorbeeld een numerus fixus van kracht is. Maar het effect daarvan laat zeker anderhalf jaar op zich wachten. ‘We staan met onze rug tegen de muur’, zei Wijmenga.

De universiteit zal overschakelen op blended learning. Daarbij zijn grote hoorcolleges online en de verdiepende werkcolleges fysiek. Studenten krijgen tijdens voorlichtingsbijeenkomsten duidelijk te horen dat voor die fysieke colleges geen alternatieven worden aangeboden. ‘We hopen dat dat een afschrikwekkend effect heeft’, aldus de rector.

Geen aanwezigheidsplicht

Maar het juridisch afdwingen van de maatregel is niet mogelijk. Sommige faculteiten bieden vakken aan waar de aanwezigheidsplicht niet vereist is, stelt Lorenzo Squintani van de Wetenschapsfractie in de universiteitsraad. In die gevallen wordt het moeilijk, zonder het aanpassen van het Onderwijs- en Examenreglement.

Ivi Kussmaul van studentenpartij DAG vreest dat de maatregel opnieuw leidt tot kamernood. Daarom is het belangrijk, aldus rector Wijmenga, dat studenten te horen krijgen dat ze een kamer geregeld moeten hebben voor ze naar Groningen komen.

Brexit en corona

Het is nog onzeker of de toestroom echt zo groot is als het nu lijkt. Veel studenten die eerder voor Britse universiteiten zouden kiezen, melden zich vanwege de Brexit nu in Groningen. Maar het blijft gokken hoeveel er daadwerkelijk komen.

Ook is het onduidelijk hoeveel scholieren alsnog voor een tussenjaar kiezen als de coronamaatregelen worden versoepeld en bijvoorbeeld reizen weer mogelijk wordt.

Engels

18 March 2021 | 22-3-2021, 15:21
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties