Explosieve groei vooraanmeldingen, soms zelfs verdubbeling

Oorzaken: corona en Brexit

Explosieve groei vooraanmeldingen

Het aantal studenten aan de RUG zou volgend academisch jaar wel eens de pan uit kunnen rijzen. Enkele faculteiten zien zelfs een verdubbeling van het aantal vooraanmeldingen.
11 februari om 11:45 uur.
Laatst gewijzigd op 15 februari 2021
om 13:45 uur.
februari 11 at 11:45 AM.
Last modified on februari 15, 2021
at 13:45 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

11 februari om 11:45 uur.
Laatst gewijzigd op 15 februari 2021
om 13:45 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

februari 11 at 11:45 AM.
Last modified on februari 15, 2021
at 13:45 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio »
Background coordinator and science editor Full bio »

‘Een zorgelijke ontwikkeling’, stelde rector magnificus Cisca Wijmenga in de commissievergadering van de universiteitsraad donderdag. ‘Als deze getallen waarheid worden, is dat iets wat je bijna niet meer kan handelen.’

Het aantal vooraanmeldingen is in vergelijking met vorig jaar met zo’n 25 procentpunt toegenomen. Bepaalde faculteiten, zoals de Faculty of Science and Engineering (FSE) en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB), zien zelfs een veel grotere groei, tot een verdubbeling aan toe. 

‘Britse variant’

‘De Britse variant’, noemde Wijmenga de situatie in de commissievergadering onderwijs en onderzoek. De verklaring voor de stijging is een combinatie van Brexit (waardoor studenten die anders naar een Britse universiteit wilden gaan zich nu in Groningen melden) en corona, waardoor studenten opnieuw niet voor een tussenjaar kiezen.

‘Dit zijn natuurlijk dagkoersen en het is lastig in te schatten wat dit doet tot de cijfers definitief worden’, zei de rector. Studenten melden zich vaak op veel plaatsen aan. Het is onzeker voor welke universiteit ze uiteindelijk kiezen. 

Ondanks die onzekerheid is er hoe dan ook sprake van groei, aldus directeur onderwijs Rutger Klein-Nagelvoort van het Bureau van de universiteit. ‘Want zelfs als de helft komt, is het nog steeds heel veel.’

Financiering

Andere Nederlandse universiteiten zien een vergelijkbare groei in de vooraanmeldingen. Dat is een probleem, want als het marktaandeel van de RUG hetzelfde blijft, blijft de financiering dat ook. Ondertussen neemt de werkdruk aan de universiteit enorm toe door een combinatie van corona en de onverwachte groei van studentenaantallen vorig jaar.

‘Echt vreselijk’, noemde Wijmenga de situatie. ‘Want we zien nog geen enkele beweging bij onze minister. We weten ook niet wat er met de kabinetsformatie gaat gebeuren, maar ik ben op korte termijn niet erg hoopvol. Ik denk niet dat we hiervoor massaal gecompenseerd worden. Het is een wicked problem.’

Engels

11 February 2021 | 15-2-2021, 13:45
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties