Recordaantal studenten op de RUG: 36.023

Coronacrisis voornaamste oorzaak stijging

Recordaantal studenten op de RUG: 36.023

De RUG telde nog nooit zoveel studenten als dit academisch jaar: 36.023 studenten staan ingeschreven voor een bachelor- of masteropleiding. Dat is bijna 10 procent meer dan vorig collegejaar.
30 oktober om 9:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 30 at 9:36 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar foto

Door Rob Siebelink

30 oktober om 9:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar foto

By Rob Siebelink

oktober 30 at 9:36 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar foto

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

Dat maakte de RUG vrijdag bekend. Ook landelijk is er een stevige groei van 8 procent, meldt de VSNU. Aan de Nederlandse universiteiten studeren nu 328.000 studenten.

Oorzaak is onder meer de coronacrisis. Daardoor zijn aanzienlijk meer studenten voor het vwo geslaagd. Verder nemen jongeren door diezelfde crisis minder snel een tussenjaar. Ook de ‘zachte knip’ speelt een rol, vermoedt de RUG. ‘Hierdoor stromen meer studenten door van mbo naar hbo, van hbo naar wo en van bachelor naar master.’

Ook de laatste zit in de lift. Er hebben zich 5174 nieuwe studenten ingeschreven voor een master aan de RUG. Dit academisch jaar zijn er 11.500 masterstudenten (vorig collegejaar 10.200).

Internationals

Verder zijn er opnieuw meer buitenlandse studenten. Aan de RUG studeren nu 8575 internationals uit 139 landen, bijna een kwart van het totaal aantal studenten (23,8 procent). De faculteiten University College Groningen, Campus Fryslân en Gedrags- en Maatschappijwetenschappen kennen het grootste aandeel internationale studenten.

Duitse studenten zijn nog steeds veruit in de meerderheid (2442), op een straatlengte achterstand gevolgd door Roemenië (540). Daarna komen Italië (456), Groot-Brittannië (425) en China (346), en dan Griekenland, Frankrijk, Bulgarije, Indonesië, Spanje, Polen, Ierland en India (allen meer dan 150 studenten).

Verder zijn er steeds meer vrouwelijke studenten (53,4 procent tegen 52,5 procent vorig collegejaar). Dit is vooral het geval bij de eerste inschrijvingen (54,4 procent). Het percentage vrouwelijke studenten ligt onder internationals nog ietsje hoger.

Grootste stijgers

De opleidingen met de grootste stijging van het absolute aantal studenten zijn de bachelors Bedrijfskunde en Rechtsgeleerdheid. Opleidingen met een relatief grotere instroom zijn de bachelorstudie Global Responsibility and Leadership, de master Mediastudies en de master Mechanical Engineering. De faculteit Campus Fryslân in Leeuwarden groeit door naar bijna tweehonderd studenten in totaal.

Rector Cisca Wijmenga is positief over de ontwikkelingen, maar ziet ook wel problemen. ‘We vreesden door de coronacrisis een flinke daling in het aantal inschrijvingen, maar het tegendeel is waar. We zien nu vooral meer Nederlandse en Europese studenten. Deze grote studentenaantallen stellen onze docenten voor nieuwe uitdagingen, die we zo goed mogelijk het hoofd proberen te bieden met ons Actieplan Onderwijs.’

English

1 REACTIE

  1. Global responsibility and leadership en media , dat is toch echt beter, dan een studie wiskunde of Friese taal en letterkunde. De rug is really making progress! Zouden studenten ooit overwegen een goed vak te leren, of in de zorg te werken?
    Of kijken ze neer op hun vader, die timmerman is, en op hun moeder, die net een lascursus met goed gevolg heeft afgesloten…..en de stad wordt meer en meer alleen een domein voor studenten…..verschrikkelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in