Geneeskunde wil fysieke tentamens, studenten niet
Geneeskunde wil fysieke tentamens, studenten niet
Tweedejaars geneeskundestudentent moeten nog drie deeltentamens maken dit semester. Na positieve ervaringen in de Aletta Jacobshal, waar studenten zich netjes hielden aan de coronaregels, besloot het faculteitsbestuur deze tentamens alleen nog maar fysiek af te nemen. Dat hoopt hiermee de ‘kwaliteit en betrouwbaarheid’ te verbeteren.
Ontploffen
WhatsAppgroepen ontploften na het bericht. Studenten die nu in het buitenland verblijven, kunnen zich immers niet aan de quarantaineregels houden als ze terugkeren naar Groningen voor een tentamen.
‘Mensen halen dat niet, toch? Is een deel van jullie niet nog in het buitenland?’ zei een student in de groepschat. ‘Laat staan de psychologische problemen die deze e-mail veroorzaakt, een week voor het tentamen’, zei een ander.
Studenten zijn ook boos vanwege de datum van het laatste tentamen: 17 december. Internationals kunnen daardoor mogelijk niet op tijd naar huis om kerst te vieren met hun familie, omdat de meeste landen een quarantaine van twee weken eisen, of een negatieve covid-19 test. En die zijn – zo kort voor vertrek – lastig te krijgen.
Petitie
Tweedejaars geneeskundestudenten besloten daarop een petitie te houden, waarin ze de faculteit vragen terug te keren naar het eerdere hybride tentamenmodel. Ze stellen dat het besluit van het faculteitsbestuur niet goed gefundeerd is en dat het studenten in Groningen en het buitenland treft.
‘De negatieve impact van een fysiek tentamen kan niet worden gerechtvaardigd’, schrijven ze. ‘(Internationale) studenten is niets gevraagd bij de besluitvorming.’ Ze noemen de beslissing ‘erg oneerlijk’, omdat andere faculteiten online onderwijs hebben gegarandeerd in het eerste semester.
Thuis onderwijs
Silke van Belkom is een van de studenten die tekende. ‘Als we de leuke dingen voortaan thuis moeten doen, dan moeten we ook ons onderwijs thuis krijgen’, zegt ze. Ze vindt dat de faculteit een slecht voorbeeld geeft door meer dan honderd studenten bijeen te brengen in de tentamenhal.
‘Ik vind het griezelig om met vierhonderd studenten tentamen te maken’, zegt Makrand Gulati uit India. Hij bezoekt zijn grootouders in Den Haag elk weekend en neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen als hij in Groningen is.
Het faculteitsbestuur stelt dat studenten in quarantaine of isolatie het gemiste tentamen kunnen overdoen aan het einde van het semester in februari. Studenten die tot een risicogroep behoren, of een huisgenoot hebben die risico loopt, kunnen een beroep doen op een speciale regeling.
Maar die regeling geldt niet voor studenten die in het buitenland verblijven. Zij moeten gewoon het inhaaltentamen doen, zegt het bestuur. Daarnaast kan het inhaaltentamen worden gebruikt door studenten die een extra kans nodig hebben, naast de reguliere herkansing in de zomer.
Dilemma
Makrand maakt zich zorgen dat studenten met milde klachten toch het fysieke tentamen zullen doen. Ook Silke – die haar ouders in Friesland elk weekend bezoekt – vindt dat de beslissing van het faculteitsbestuur studenten voor een dilemma plaatst.
Mensen die twijfelen zullen een hertentamen proberen te vermijden, wat de veiligheid van alle studenten in gevaar brengt, vreest ze. ‘Ik wil niet dat mijn ouders ziek worden omdat ik tentamen heb gedaan.’
De universiteit houdt vol dat de coronaproof ingerichte Aletta Jacobshal veilig is om fysieke tentamens te houden, zolang studenten zich aan de regels houden. ‘Tentamens zijn in dit collegejaar zoveel mogelijk online, tenzij het echt niet anders kan’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘Het tentamenbeleid van Medische Wetenschappen wordt in samenspraak met studenten opgesteld.’
Er is voldoende draagvlak voor de gemaakte keuzes, stelt ze. ‘Daarnaast is nooit gezegd dat studenten naar ‘huis’ konden reizen en vanaf daar hun tentamens kunnen maken.’