Studenten worden regelmatig gedrogeerd
Stiekem iets in je drankje
Uit een enquête van UKrant onder 293 Groningse studenten blijkt dat 3 procent van hen wel eens drugs toegediend heeft gekregen zonder dat ze het wisten. Nog eens 4 procent vermoedt hier het slachtoffer van te zijn geweest. Van die eerste groep is 66 procent vrouw, van de tweede zelfs 83 procent.
De helft van alle respondenten kent minstens één iemand die gedrogeerd is. In een kroeg, op een festival, of op vakantie. De meesten (56 procent) waren tussen de 18 en 24 jaar oud toen het gebeurde. Kroegen als de Negende Cirkel en ’t Golden Fust, maar ook studentenverenigingen worden genoemd als plekken waar studenten stiekem iets in hun drankje kregen.
De meesten eindigen in hun eigen bed, met een gapend gat in hun geheugen. Ze zijn door vrienden opgevangen en naar huis gebracht.
Een paar mannelijke respondenten schrijven dat zij bestolen zijn en zich niks kunnen herinneren. ‘Alles werd vaag en het werd helemaal zwart voor een paar uur. Ik heb geen herinneringen, behalve dat ik vier uur later ineens op de Vismarkt stond met mijn fiets. Die zat nog op slot, maar de ketting was wel open. Sleutels weg, rugzak weg’, schrijft een van hen.
Slachtoffers aan het woord
Geheugenverlies kan op zichzelf al heel desoriënterend zijn, zegt universitair hoofddocent Judith Daniels, gespecialiseerd in trauma en posttraumatische stressstoornis. Je weet niet wat er is gebeurd en dat kan heel erg aan je knagen. Je gevoel van veiligheid is aangetast.
Maar dat geldt nog veel sterker als er daarnaast ook traumatische dingen zijn gebeurd. Professionele hulp kan nuttig zijn om zo’n ervaring te verwerken. Maar, vertelt Daniels, veel mensen weten ook op hun eigen manier over zo’n ervaring heen te komen.
Bij een hoge dosering ga je je gedragen alsof je aangeschoten of dronken bent
Er zijn meerdere soorten drugs die gebruikt worden om iemand te drogeren, zoals flunitrazepam, ketamine en GHB. Hoewel deze middelen verschillende lichamelijke effecten hebben achteraf, werken ze allemaal verdovend. GHB wordt het meest gebruikt: deze vloeistof wordt tijdens een stapavond vaak in het drankje van het slachtoffer gedaan.
Ontspannen en rustig
Hoe weet je of je gedrogeerd bent? ‘Een lage dosering geeft een ontspannen en rustig gevoel, plus een soort roes die vergelijkbaar is met alcohol,’ zegt Rob Otten, verslavingsdeskundige bij Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN).
‘Bij een hoge dosering ga je je gedragen alsof je aangeschoten of dronken bent. Dat ligt erg dicht bij een overdosering, waarbij je in slaap valt.’ Verwarring, duizeligheid, misselijkheid, trillerigheid, vermoeidheid en seksuele opwinding zijn ook symptomen van GHB.
GHB is erg zout, dus in hoge doseringen zou je het middel kunnen proeven. Maar, zegt Otten, ‘als je al veel alcohol op hebt, is ook je smaakvermogen verdoofd.’ In combinatie met alcohol kan GHB er dubbel zo hard inhakken, vertelt hij. Maar ‘als je na een overdosering in slaap valt en de volgende ochtend wakker wordt, heb je bij GHB geen kater’, aldus Otten.
Twijfel
Omdat de symptomen zo sterk lijken op die van alcohol, kan de twijfel toeslaan: viel mijn drankje gewoon verkeerd, of heeft iemand er iets in gedaan? Van de respondenten bleek 67 procent niet of nauwelijks bekend met deze symptomen. Ook van de studenten die dachten dat ze het wel door zouden hebben als ze gedrogeerd, zouden zijn (37 procent) kende twee derde geen symptomen, of maar enkele.
Daarnaast vermoedden twaalf respondenten nadat ze over de symptomen hadden gelezen alsnog dat ze wel eens gedrogeerd waren, terwijl acht van de twaalf respondenten die het eerst vermoedden, nu hun antwoord introkken.
Vier procent van de respondenten zegt ook nog steeds niet zeker te weten of ze gedrogeerd zijn geweest.
‘Ik werd ineens onwel en het werd zwart voor mijn ogen, toen viel ik op de grond. Dat terwijl ik maar twee drankjes op had’, vertelt een respondent. ‘Ik had wel gedronken, maar niet zoveel dat ik me niks meer kan herinneren van die avond’, zegt een ander.
De stap zetten om naar de politie te gaan is heel moeilijk, zien ze ook bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in Groningen, dat coördineert tussen de zedenpolitie en huisartsen om slachtoffers de juiste hulp te bieden. ‘Wij merken dat mensen die in het uitgaansleven met middelen te maken krijgen vaak niet naar de politie gaan’, zegt Peter Strijbosch.
Toen UKrant hem sprak was hij procescoördinator bij CSG, inmiddels is hij daar weg. ‘Ze hebben het idee dat ze het zelf in de hand hebben gewerkt. Dan denken ze dat ze zelf niet zo veel hadden moeten drinken.’
Daardoor heeft het CSG veel van de slachtoffers niet in beeld, denkt hij. Toch komt er bijna wekelijks wel een melding binnen van drogering, en daar lijkt volgens Strijbosch groei in te zitten.
Geseponeerd
Het CSG vindt dat de juridische lat voor slachtoffers veel te hoog ligt en herkent dat de politie slachtoffers ontmoedigt om aangifte te doen als ze denken dat de zaak toch geseponeerd zal worden. Als het slachtoffer bijvoorbeeld zelf meegegaan is, of als er drank in het spel was. ‘Dan gaat het om het woord van de een tegen dat van de ander’, zegt Strijbosch.
Daarom heeft het CSG de insteek om mensen te ‘ontschuldigen’ en gaan het anders te werk dan de politie. ‘Als een slachtoffer zich slachtoffer voelt, zijn ze dat ook voor ons’, zegt Strijbosch. Fetzen de Groot, de huidige procescoördinator bij CSG, beaamt dat. ‘Mensen hebben zelf al veel twijfel, dus wij geloven ze onvoorwaardelijk’.
Een respondent beschrijft dat ze heeft weggestopt dat ze gedrogeerd was, omdat ze merkte dat mensen haar verhaal niet serieus namen. ‘Mijn vrienden deden alsof ik gewoon te veel had gedronken, en ik wilde er verder niet meer over nadenken, dus ik duwde het weg. Nog steeds. Het is nu alsof het nooit is gebeurd. Ik vertel het verhaal wel eens, maar het voelt dan alsof ik het niet heb meegemaakt.’
Heb je een ongewenste seksuele ervaring gehad? Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Je kunt 24/7 gratis bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld: 0800 0188.
Dit verhaal is na de eerste publicatie aangepast
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd kort voor de kroegen en clubs in maart moesten sluiten vanwege de coronacrisis.
Een papieren enquête die op straat is uitgedeeld leverde 293 respondenten op. Daarnaast is dezelfde vragenlijst online verspreid via de Facebook- en Instagrampagina’s van UKrant. Hierop kwamen 81 reacties. Een aparte poll op Instagram had 262 reacties. De totale steekproef bestond uit 636 Groningers. We hebben niet kunnen controleren of mensen de enquête meerdere keren hebben ingevuld.
Meer dan 90 procent van de respondenten gaf aan student aan de RUG te zijn, maar de enquête is ook ingevuld door studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool.
De papieren en online versies van de enquête en de poll leverden grotendeels vergelijkbare resultaten op, met één uitzondering: op de vraag of de respondent zelf wel eens gedrogeerd is, antwoordde 9,5 procent van de mensen die de Instagram-poll invulden bevestigend en 16 procent van de mensen die de enquête online invulden, tegenover 3,1 procent van de papieren respondenten.
Wij houden hier rekening met een participation bias, omdat online respondenten vaak vrijwillig reageren juist omdat zij iets meegemaakt hebben. Aangezien de papieren enquête de grootste willekeurige steekproef van studenten heeft opgeleverd, baseren wij ons grotendeels op deze resultaten.