Hoe kom ik aan een fiets?

Zo overleef je in Groningen

Hoe kom ik aan een fiets?

Wist je dat Groningen relatief gezien de meeste fietsers ter wereld telt? Fietsen is niet alleen de makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om op je bestemming te komen, maar je blijft er ook nog eens gratis fit bij. Dus hoe kom je hier aan een nieuwe fiets?
17 augustus om 8:00 uur.
Laatst gewijzigd op 19 augustus 2021
om 11:27 uur.
augustus 17 at 8:00 AM.
Last modified on augustus 19, 2021
at 11:27 AM.
Avatar foto

Door Sofia Strodt

17 augustus om 8:00 uur.
Laatst gewijzigd op 19 augustus 2021
om 11:27 uur.
Avatar foto

By Sofia Strodt

augustus 17 at 8:00 AM.
Last modified on augustus 19, 2021
at 11:27 AM.
Avatar foto

Sofia Strodt

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Facebookgroepen

Er zijn meerdere Facebookgroepen waar particulieren fietsen te koop aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Bicycles for sale in Groningen. Je komt hier allerlei soorten fietsen tegen, van nieuwe, luxe racefietsen tot goedkope brikkies die betere tijden hebben gekend, maar je nog steeds van A naar B kunnen vervoeren. Zorg wel dat je de fiets goed van dichtbij bekijkt voor je je geld overhandigt.

Fietsenwinkels

In een stad als Groningen is een fietsenwinkel nooit ver weg – wel zo prettig als je een lekke band hebt. En ook handig: je kunt er verschillende types (tweedehands) fietsen met elkaar vergelijken en je laten voorlichten door de medewerkers. In de binnenstad kun je bijvoorbeeld terecht bij Bikes in Groningen (Sint Jansstraat 25) of De Ganze Fietsen (Oude Kijk in ’t Jatstraat 69). Nog een voordeel: als je lid bent van een studievereniging kun je bij sommige fietsenwinkels korting krijgen. Je bent in de winkel wel iets duurder uit dan als je een fiets koopt van een particulier.

Swapfiets en ov-fiets 

Swapfiets levert voor 16,50 euro per maand een huurfiets bij je thuis af. Als ie stuk gaat, hoef je ze alleen maar te bellen en komen ze hem gratis omruilen voor een ander exemplaar. Zo weet je waar je qua kosten aan toe bent: geen onverwachte dure reparaties meer. 

Een ov-fiets is een goede optie voor als je even snel een fiets nodig hebt, bijvoorbeeld als er vrienden of familieleden van buiten de stad op bezoek komen. Om er een te kunnen huren op het station heb je een (gratis) abonnement op je ov-chipcard nodig, dat je gratis kunt afsluiten via de NS-site. De huur is 3,85 euro per dag.

Op straat 

Sommige studenten kopen voor drie tientjes een fiets op straat. Dat klinkt misschien als een goeie deal, maar die fietsen zijn bijna altijd gestolen en als je er eentje koopt maak je je schuldig aan heling. Als je gesnapt wordt, levert dat je een boete en een strafblad op. Geen aanrader dus!

Nog één ding: zet je fiets ALTIJD op slot. Als je dat niet doet, is ie in een oogwenk verdwenen – waarschijnlijk gestolen door een van die straathandelaars.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties