Zo bereid je je voor op een tentamen
Doe niet als Nivine!
Hoorcollege? ‘Moet je niet heen!’ riepen mijn huisgenoten tegen me, toen ik vijf jaar geleden als eerstejaars rechten begon. ‘Die kan je met jouw studie wel terugkijken online.’ Werkcolleges hoefden ook niet, vonden ze. ‘Tenzij je een bonus wilt verdienen voor het tentamen.’
Uh, oké, dacht ik. Klinkt als vakantie!
En dus toog ik net twee weken voor het tentamen naar de UB. Opende ik daar voor de tweede keer ooit de online onderwijsomgeving Nestor. Haalde mijn boeken uit het plastic en ontdekte dat ik die pil nóóit in twee weken zou kunnen uitpluizen.
‘Begin je studie met het schema dat op Nestor staat’, vertelt rechtenstudent Esli van den Berg. Juist. Dat schema op Nestor heb ik pas heel laat ontdekt. Pas na drie tentamenperiodes wist ik dat de docent een overzichtelijk schema biedt als leidraad waar je wanneer moet zijn in de stof. Hierdoor leerde ik om de zoveel tijd weer stof die niet hoefde, of miste ik stof die wel hoefde.
Colleges
Esli is studentambassadeur en geeft voorlichting aan aspirant-studenten over studeren aan de RUG. ‘Het werkt het best om naar al je hoorcolleges en werkgroepen te gaan. Zo hou je het bij en hoef je nog maar weinig te doen wanneer het tentamen nadert’, raadt hij aan.
Ik deed dat dus aanvankelijk niet, maar als je alles in een keer terug probeert te kijken, ben je zo een week bezig. En dus had ik te weinig tijd om te studeren.
Had er vijf jaar geleden maar een Esli rondgelopen. En had ik maar wat minder naar mijn huisgenoten geluisterd. Ik kocht uiteindelijk maar een samenvatting en las die door, maar bij het tentamen had ik geen idee wat ik aan het doen was, wat resulteerde in een dikke 4.
Gelukkig gold hetzelfde voor Esli’s eerste tentamen. ‘Ik loste het op door twee weken in een soort studiequarantaine te gaan. Ik sloot mezelf op om die stof er nog zo snel mogelijk doorheen te jagen. Maar de beste oplossing is echt om elke week je vak bij te houden. Zo voorkom je die stress.’
Targets
Andere tip om het bestuderen van die dikke boekwerken en lastige artikelen doable te houden: werk met een planning, zodat je een goed overzicht hebt van wat je op een dag moet doen. ‘Zorg ervoor dat dit realistische targets zijn. Dan kan je ergens naartoe werken en ben je aan het eind van de dag blij dat je dit af hebt gekregen’, zegt masterstudent finance Teije Hiltermann.
Die targets zijn écht een goede tip. In het begin nam ik me alleen voor om ‘te studeren’. En dus nam ik er al genoegen mee als ik ‘iets’ aan de studie had gedaan. Te weinig dus. Nu plan ik extra studietijd op zondag of dinsdag als ik weet dat ik op maandag hockeytraining heb. Want het is ook belangrijk om leuke dingen te blijven doen. ‘Zo hou je het studeren ook vol’, beaamt Esli.
Zowel Esli als Teije zeggen dat je echt het hele boek moet lezen vanaf het begin van de colleges. Teije maakt altijd een samenvatting. ‘Niet op mijn laptop, maar in een schrift’, zegt hij. ‘Voor mij werkt het goed als ik de stof een keer zelf heb opgeschreven.’
Bovendien hoef je zo, als je tentamen eraan komt, alleen nog maar die eigen samenvatting door te nemen. ‘Je hebt dan ook geen tijd meer om nog het hele boek te lezen.’
Pauze
Vergeet ook de pauzes niet als je studeert. Je kunt niet eindeloos doorbuffelen; je brein moet zo nu en dan even ontspannen. Daarom krijg je ook drie kwartier college om daarna weer een kwartiertje koffie te drinken.
Dat nam ik in mijn eerste UB-periode een tikje te serieus. Iedere keer wanneer iemand me aantikte of ik mee wilde voor een koffie, ging ik mee. Totdat mijn huisgenoten me erop wezen dat ze me wel héél vaak op de gang zagen staan.
Hoe groot jouw intervallen echt moeten zijn, dat weet je alleen zelf. Ik studeer alsnog het beste als ik elk uur een pauze neem. Maar Teije heeft maar eens in de drie uur een rustperiode nodig. De ene werkt het best in de ochtend, een ander beter in de avond. Zoek dus uit wanneer jouw beste studietijd is en baseer daar je planning op.
Tentamens
Bekijk ter voorbereiding een oud tentamen. Dan heb je al snel door wat voor vragen je kunt verwachten. Veel onderwerpen komen immers ieder jaar terug. ‘Eigenlijk kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen’, zegt Esli. ‘Wil je echt goed voorbereid zijn, dan adviseer ik om eens met een oudere student mee te gaan naar hoorcollege en werkgroep. Door te zien hoe diegene zich voorbereidt, weet je pas echt wat je te wachten staat. En kijk ook samen met die persoon nog eens naar een oud tentamen.’
Ik ontdekte dat pas na mijn eerste tentamenperiode, waardoor ik geen idee had hoeveel vragen er gesteld zouden worden. Het gevolg was dat ik in enorme tijdnood kwam en niet in de gaten had dat het formulier ook nog een achterkant had. En tot slot: naar de UB! Zoek als het kan een plek waar je met anderen zit te blokken. Het helpt om hen bezig te zien en veel afleiding is er niet. En je zou daar altijd een student kunnen aanspreken om een vraag te stellen. Want dat is ook het leuke aan Groningen: studenten zijn er in overvloed.