Eerstejaars

De tofste hotspots van Stad en Ommeland

Ontdek je plekje in Groningen












Welkom in Groningen! Veel tijd om je nieuwe thuis te ontdekken heb je waarschijnlijk nog niet gehad, dus UKrant helpt je graag een handje met een overzicht van plekken in Stad en Ommeland die zeker een bezoekje waard zijn.
Avatar foto

Door Rick Jan Molanus

24 augustus om 8:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:16 uur.
Avatar foto

By Rick Jan Molanus

augustus 24 at 8:00 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:16 PM.
Avatar foto

Rick Jan Molanus

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio
De Grote Markt

Stad

Groningen, ook wel bekend als ‘Stad’, is sinds de middeleeuwen al het centrale punt van de noordelijke regio. Waar vroeger vooral handelslieden en vissers bij elkaar kwamen om hun waar te verkopen, is het sinds de opening van de RUG in 1614 ook een verzamelplaats voor studenten. Daardoor is het hedendaagse Groningen een levendige, progressieve en jonge stad in een oud jasje. Als nieuwe bewoner van Stad moet je in ieder geval deze plekjes kennen:

Pre-coronatijden in het Noorderplantsoen

Parken

Op warme (na)zomerdagen zal je kleine studentenkamer gauw te benauwd worden. Gelukkig heeft Groningen heel wat parken waar je na college heerlijk kan ontspannen. Een van de populairste is het Noorderplantsoen, dat op warme dagen zwart ziet van de studenten en hun barbecues, en dat zelfs zijn eigen ‘volkslied’ kent. 

Het is ook goed toeven in het Stadspark, dat ten zuiden van het station ligt. Dit is een stuk groter dan het Noorderplantsoen, dus je kunt er altijd wel een rustig plekje vinden, behalve wanneer de hele stad er naartoe trekt voor het Bevrijdingsfestival. 

Stadswandeling

Wil je als nieuwe ‘Stadjer’ de Groninger binnenstad goed leren kennen, dan is een stadswandeling langs de vele gasthuizen een mooie manier om dat te doen. Bij deze instellingen konden de armen, weduwen en zieken vroeger onderdak zoeken. Tegenwoordig worden de kleine huisjes door particulieren bewoond. Een tocht langs de vijftien gasthuizen brengt je door hele stad. 

Vergeet ook niet de Martinitoren te beklimmen gedurende je tijd in Groningen; het brengt ongeluk als je als Stadjer nooit d’Olle Grieze bent opgegaan.

Het Groninger Forum: méér dan een luxe studieplek

Cultuur

Voor wat cultuur is het Forum Groningen je one-stop-shop. Dit skyline-bepalende, futuristische gebouw opende eind 2019 z’n deuren en fungeert nu als huiskamer van de stad. Hier kun je terecht om in alle rust een boek te lezen, een expositie te bekijken of een filmpje te pakken. 

De echte kunstliefhebber zal zich het meest thuis voelen in het Groninger Museum, maar ook als je iets minder fanatiek bent is het een bezoek waard: de collectie is gevarieerd en de toegang is voor studenten gratis.

Hangende keukens in het centrum van Appingedam

Appingedam

Als je denkt dat Groningen de enige stad in de gelijknamige provincie is, dan heb je het mis. Appingedam verkreeg haar stadsrechten in 1327. Niet dat de kleine huisjes en gemoedelijke rust gelijk doen denken aan een stad, maar toch is er genoeg leuks te beleven in het oude centrum. De stad was in de middeleeuwen een belangrijke handelsplaats dankzij de ligging aan het Damsterdiep en de verbinding met de Waddenzee. Appingedam was daardoor zelfs een geduchte concurrent van Groningen.

In Museum Stad Appingedam leer je meer over de geschiedenis van het stadje. Tegenover dit museum is de Nicolaïkerk, een hallenkerk in Romano-gotische stijl waarvan het oudste deel gebouwd is in het begin van de 13e eeuw. Niet ver daarvandaan vind je Appingedams bekendste trekpleister: de hangende keukens. Deze bijzondere constructies zijn gebouwd in de 19e eeuw, toen van de pakhuizen aan het Damsterdiep woningen werden gemaakt. Door ruimtetekort in de oude panden besloten de nieuwe bewoners hun keukens aan de buitenkant te bevestigen, hangend boven het water. Zeker een bezoekje waard!

Hoe kom ik er?

Neem vanaf het Hoofdstation in Groningen de trein richting Delfzijl en stap uit in Appingedam.

Historische adelborden en schitterend houtsnijwerk in de kerk van Pieterburen

Pieterburen

Zin in een dagtripje door de provincie? Ga dan eens richting Pieterburen. Deze plaats kennen we natuurlijk allemaal van het zeehondenopvangcentrum, maar er is meer te doen. Zo kun je de gotische Petruskerk uit de 15e eeuw bezoeken, met daarnaast een prachtige botanische tuin. 

Voor de echte fanatiekeling is Pieterburen ook de start van het Pieterpad, een wandelroute die zo’n vijfhonderd kilometer door Nederland slingert en eindigt in Maastricht. De eerste etappe – van Pieterburen naar Winsum – is met zo’n twaalf kilometer een prachtige wandeling om in een dag te doen.

Hoe kom ik er? 

Neem vanaf station Groningen de trein naar Winsum. Pak daar buslijn 68 naar Pieterburen. Mocht je het Pieterpad willen lopen, dan kun je op de terugweg naar Winsum lopen om vanaf daar de trein terug naar Groningen te nemen.

De veerhaven van Schier

Waddenzee

Wil je je dagtripje wat verder uitbreiden? Neem dan ook een kijkje aan de kust van de Waddenzee, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Met het openbaar vervoer kom je makkelijk in Lauwersoog, waar je niet alleen een lekker visje kunt eten, maar ook de boot naar Schiermonnikoog kunt nemen. 

Het is zeker aan te raden om een keer te gaan wadlopen gedurende je tijd in Groningen. Dit is een wandeltocht door het slik die alleen mogelijk is bij laagwater. Zo kun je de Waddenzee en alles wat er leeft van dichtbij ervaren. Er worden verschillende tochten aangeboden die in moeilijkheid variëren. 

Hoe kom ik er?

Neem vanaf het busstation in Groningen lijn 163 naar Lauwersoog. 

’t Nije Hemelriek

Iedereen die voor het eerst het strand van ’t Nije Hemelriek oploopt, zal zich even afvragen of ie nog wel in Nederland is. Met zijn azuurblauwe water en goudwitte zand doet deze plek eerder denken aan een tropische kust, maar toch ligt het maar een half uur met de bus van Stad. Een paar jaar geleden is het ’t Nije Hemelriek vrijgegeven voor recreatie, nadat er jarenlang zand werd afgegraven. Daarom is het water erg schoon en helder.

Daarnaast kun je ook urenlange wandelingen maken in het natuurgebied rondom de plas. Het Drouwenerzand, zoals het gebied heet, biedt een gevarieerd landschap, waar bossen worden afgewisseld door heidevelden. Hier loopt ook een mountainbikeroute, geschikt voor zowel beginners als gevorderden. 

Hoe kom ik er? 

Neem vanaf het busstation lijn 312 richting Stadskanaal en stap uit bij de halte Gasselte N34. Loop dan, in tegengestelde richting, rechtdoor langs de rotonde en volg de borden. Het is zo’n vijftien minuten lopen naar het ’t Nije Hemelriek.

Strandje aan de westzijde van het Leekstermeer

Liever iets dichterbij huis een duik nemen? Kijk dan ook eens naar het Leekstermeer tussen Hoogkerk en Leek: een vrij ondiep meer waar je behalve zwemmers ook surfers en kleine bootjes tegenkomt. Of fiets eens naar Garnwerd. Met een half uur ben je daar en de weg ernaartoe brengt je door het Reitdiepdal, een stukje Groningse natuur dat je niet mag missen.

Meertje aan de rand van een hoogveenrestant midden in Appelbergen

Appelbergen

Op fietsafstand van Groningen ligt Appelbergen, een voormalig militair oefenterrein dat tegenwoordig dienst doet als natuurgebied. Als je de naam voor het eerst ziet, verwacht je wellicht een berg vol appelbomen, maar nee. De naam spreek je uit als appèl, zoals het militaire appel, en niet als de vrucht. Er is een bos met heide- en veenrestanten, wat het een perfecte plek maakt om even aan de drukke stad te ontsnappen. Heerlijk om een middagje te wandelen, of met een boekje onder een boom te zitten. 

Hoe kom ik er?

Fiets de Hereweg af naar Haren en blijf dezelfde weg volgen naar Glimmen. Sla voor Glimmen linksaf richting Appelbergen en volg de borden. De fietstocht is ongeveer veertig minuten.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties