Het lot gaat bepalen wie de Open Research Awards wint

Het lot gaat bepalen wie de Open Research Awards wint

De verdeling van onderzoeksgelden voelt voor veel wetenschappers als een loterij. Dus waarom er niet een échte loterij van maken? De Open Science Community Groningen en de universiteitsbibliotheek experimenteren er alvast mee.
29 juni om 14:46 uur.
Laatst gewijzigd op 7 mei 2021
om 22:12 uur.
juni 29 at 14:46 PM.
Last modified on mei 7, 2021
at 22:12 PM.
Avatar foto

Door Marjanne van der Bijl

29 juni om 14:46 uur.
Laatst gewijzigd op 7 mei 2021
om 22:12 uur.
Avatar foto

By Marjanne van der Bijl

juni 29 at 14:46 PM.
Last modified on mei 7, 2021
at 22:12 PM.
Avatar foto

Marjanne van der Bijl

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Een onderzoeksprijs geef je aan degene met het beste onderzoek; de persoon die de beste prestatie geleverd heeft en de prijs dus het meeste verdient. Maar de Open Science Community Groningen (OCSG) kiest ervoor om het roer om te gooien. Samen met de UB gaan ze de allereerste Open Research Awards ooit verloten onder de inzendingen.

Dat is op zijn minst uitzonderlijk te noemen. Dus wat is hier aan de hand? ‘Bij de verdeling van onderzoeksbeurzen rangschikt een commissie de inzendingen op kwaliteit, maar het is nooit bewezen dat dit de juiste manier van evaluatie is’, legt een van de oprichters van de OSCG, Vera Heininga, uit. ‘Er is onderzoek waaruit blijkt dat de ranking van leden maar heel weinig overeenkomsten vertoont.’ En dan ben je als onderzoeker ook nog afhankelijk van wie er toevallig in zo’n commissie zit, want ook dat maakt verschil. 

Willekeurigheid

Voor veel onderzoekers voelt de verdeling van beurzen daarom al als een loterij. ‘Onderzoekers krijgen dan bijvoorbeeld een perfecte beoordeling, maar krijgen de prijs of subsidie niet’, zegt Maurits Masselink, één van de andere OSCG-oprichters. ‘Waarom dan niet gewoon écht loten? Daarmee erken je de willekeurigheid.’ 

En dus besloten Masselink en Heininga het eerstvolgende Open Science Event aan te grijpen om precies dat te doen. 

Toegankelijk

Op 22 oktober worden de Open Research Awards uitgereikt. Alle studies die geprobeerd hebben de criteria voor open science op hun onderzoek toe te passen mogen meedoen. Dat betekent onder andere dat de onderzoeksvraag nog vóór het onderzoek helder moet zijn geformuleerd, dat de verzamelde onderzoeksdata openbaar moeten zijn en de peerreviews van het gepubliceerde artikel open zijn. 

‘Open science gaat erom dat er op een transparante, toegankelijke, repliceerbare manier onderzoek gedaan wordt’, legt Masselink uit. ‘Dus geen black box meer waar alleen de output bekend wordt gemaakt, maar onderzoeken waarbij het hele proces blootgesteld wordt aan de buitenwereld.’

Bingomolen

Een ouderwets bingomolentje bepaalt uiteindelijk welke inzenders er vandoor gaan met een bedrag van 500 euro voor onderzoeksmateriaal of reiskosten. 

Internationaal stappen al meer subsidieverstrekkers over op de lotingsmethode. Toch zijn de initiatiefnemers nieuwsgierig naar de reacties. ‘Daarom willen we de onderzoekers na afloop laten debatteren over deze methode’, zegt organisator Babette Knauwer van de UB.

Masselink: ‘Voor zover we weten zijn in Nederland nog niet eerder zo prijzen verdeeld.’ 

Past jouw onderzoek binnen de methodes van open science? En heb je interesse? Dan kun je hier lezen hoe je jouw artikel kunt opgeven voor de Open Research Awards.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties