Open brief aan de nieuwe dean of graduate studies

Opinie: Beurspromovendi

Open brief aan de nieuwe dean of graduate studies

Op de RUG voeren duizenden promovendi met plezier hun experimenten uit. Toch is er een experiment dat problemen oplevert, en dat is een experiment op de promovendi zelf, schrijft een groep vertegenwoordigers van beurspromovendi.
3 juni om 9:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
juni 3 at 9:21 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Geachte professor Rudolf, beste Petra,

Van harte gefeliciteerd met uw benoeming tot nieuwe dean of graduate studies. Na het afscheid van de vorige dean heeft het even geduurd voor er een opvolger was gevonden, maar wij zijn erg blij dat het iemand is geworden met al veel ervaring in het Groningse, iemand die erom bekend staat zaken voor elkaar te krijgen.

Als dean zal u de verantwoordelijkheid hebben om van Groningen een nog mooiere plek te maken om te promoveren. Nu al is de Rijksuniversiteit een prachtige instelling voor promotieonderzoek: van gamma tot bèta, van alfa tot medisch, binnen alle wetenschapsdisciplines zijn er fantastische kansen om bij te dragen aan unieke, grensverleggende wetenschap.

De RUG is een universiteit om trots op te zijn en een plek waar duizenden promovendi met plezier hun experimenten uitvoeren. Toch is er een experiment dat nogal wat problemen oplevert, en dat is een experiment op de promovendi zelf.

Misschien valt dit wat rauw op uw dak, maar dit is een experiment waar elke ethische commissie direct een streep doorheen zou zetten: de informed consent ontbreekt.

Een korte samenvatting: in ruil voor een lager loon, geen vakantiegeld of dertiende maand, en geen pensioenopbouw, krijgen promovendi in dit experiment iets meer vrijheid. Dit is dure vrijheid, want het kost ze 20.000 tot 25.000 euro over vier jaar.

Wij zien geen verschillen in werkzaamheden tussen ‘normale’ werknemer-promovendi en promovendi waarmee wordt geëxperimenteerd

En wat krijgen ze daarvoor terug? Weinig, want het promotiestelsel in Nederland is van oorsprong al een systeem waar vrijheid hoog in het vaandel staat, waar promovendi worden uitgedaagd hun interesses na te jagen, waar promovendi bij behalen van hun bul echt onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek kunnen doen.

In de praktijk zien wij geen verschillen in werkzaamheden tussen ‘normale’ werknemer-promovendi en promovendi waarmee wordt geëxperimenteerd. Deze laatste groep wordt vooraf echter onvoldoende ingelicht over de verschillen: het geld en de secundaire arbeidsvoorwaarden die ze mislopen en de vrijheid die ze daarvoor zouden moeten krijgen.

In eerste instantie zijn er 850 plaatsen gecreëerd in het experiment: lang niet alles ging hier goed, zoals bijvoorbeeld in december 2019 is aangekaart in een manifest van de promovendi zelf, dat uitgebreid is besproken met uw voorganger.

Toch wilde het college van bestuur rond dezelfde tijd het experiment voortzetten, waarbij 650 nieuwe plekken gecreëerd zouden worden. Hierbij werd de medezeggenschap buitenspel gezet: zonder duidelijk plan om de situatie te verbeteren, werd een aanvraag ingediend bij de minister. Hierbij werd vermeld dat u (hoewel het op dat moment nog niet duidelijk was wie de nieuwe dean zou zijn) aan de slag zou gaan met verbeteringen.

Onderhand is die aanvraag goedgekeurd en is de RUG begonnen met het werven van nieuwe promovendi binnen het experiment. Dit is een probleem, want de beloofde verbeteringen zijn er nog niet.

Waarom worden er al promovendi geworven voor nieuwe plekken in het experiment voordat de precieze voorwaarden duidelijk zijn? In mei heeft de universiteitsraad een conceptplan besproken, maar dit was nog niet af. Een nieuw plan is beloofd voor juli. Is dit niet veel te laat als de volgende lichting in september moet beginnen?

Dit is een uitgelezen kans om als nieuwe dean een stempel te drukken op het Groningse promotiestelsel en echt te komen met verbeteringen

Wij roepen u op om anders te denken dan u waarschijnlijk gewend bent binnen de RUG. De universiteit is decentraal ingericht, maar hier is centrale regie noodzakelijk. Immers is het de centrale universiteit die verantwoordelijk is voor de uitvoering van dit experiment.

Zorg voor een duidelijke informed consent bij aanvang van het promotietraject, waarbij het voor iedereen (promovendus en promotoren) compleet duidelijk is waar ze aan beginnen en wat de verschillen zijn met een traditionele promotieplaats; zorg voor goede regelingen wat betreft reiskosten, studiekosten en materiaal (zoals laptops, essentieel in deze tijden waarin we veel moeten thuiswerken).

Ook het geven van onderwijs is een heikel punt; zorg ervoor dat hier duidelijke richtlijnen voor zijn en handhaaf deze. Het liefst zouden we natuurlijk zien dat de beurzen die de experiment-promovendi ontvangen, gelijk worden getrokken met werknemer-promovendi.

Natuurlijk helpen wij u graag met het bedenken van oplossingen, zie bijvoorbeeld het manifest of een recent memo van GRIN, de belangenbehartiger voor promovendi in Groningen. Dit is een uitgelezen kans om als nieuwe dean een stempel te drukken op het Groningse promotiestelsel en echt te komen met verbeteringen. De problemen zijn nu wel duidelijk, nu is het tijd om ze op te lossen.

De ondergetekenden, maar zeker ook de talloze PhD councils binnen de universiteit, kijken ernaar uit om de zaken samen te verbeteren.

Met vriendelijke groet,

Groningen Graduate Interest Network (GRIN), promovendi achter het manifest en promovendi in de universiteitsraad Jaap Eising, María Leyva Vallina, Samuël Nelemans, Güven Kandemir, Taichi Ochi, Simon van der Pol, Jitske Sijbrandij, Farilde Steur, Fieke Visser

Engels

03 June 2020 | 22-11-2020, 16:20
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties