Studenten de straat op om sekswet
Duizenden studenten zijn in meerdere Indonesische steden de straat op gegaan om te protesteren tegen een nieuwe wet die seks buiten het huwelijk strafbaar maakt, meldt de Britse krant The Guardian. Er zouden al honderden studenten gearresteerd zijn en veertig studenten gewond zijn geraakt.
De studenten zijn ontevreden over het wetsvoorstel dat Indonesië volgens de studenten terug in de tijd zou werpen. Ook zijn ze boos over de corruptie in hun land.
Klacht over voorrang voor vrouwen in Eindhoven
Antidiscriminatiebureau Radar heeft een klacht ingediend over het nieuwe beleid van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) om voor enkele functies alleen vrouwen aan te stellen.
De universiteit stelt de komende vijf jaar in totaal maximaal 150 vacatures eerst alleen open voor vrouwen. Als ze na zes maanden niet vervuld zijn, kunnen ook mannen solliciteren. Het gaat daarbij om vacatures voor hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten.
De TU/e heeft voorafgaand aan de maatregel jurisprudentie bestudeerd en verwacht dat haar beleid de goedkeuring kan wegdragen van het College voor de Rechten van de Mens. Radar heeft de zaak aangespannen om hier meer duidelijkheid over te krijgen.
De maatregel is genomen om meer vrouwen aan de universiteit te verbinden. Vorig jaar was 12,6 procent van de hoogleraren in Eindhoven vrouw.
Rotterdam onderzoekt mailverkeer na ‘lekken’
Het college van bestuur van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft een onderzoeksbureau ingehuurd om het mailverkeer van enkele medewerkers van de faculteit ESHCC (Erasmus School of History, Culture and Communication) te onderzoeken. Het wil zo proberen te achterhalen wie van de faculteit heeft gelekt naar NRC Handelsblad over de vermeende plagiaatkwestie van voormalig rector Dymph van den Boom.
Het CvB zegt ‘signalen’ te hebben van ‘ernstige vermoedens’ dat ESHCC-medewerkers de krant tipten over vermeend plagiaat door Van den Boom, meldt Erasmus Magazine. Daarom jaagt het bestuur nu met hulp van Hoffmann Bedrijfsrecherche op de bron van de NRC-journalist.
NRC publiceerde op 3 juni een artikel over hoe de toenmalige ESHCC-decaan Dymph van den Boom in haar tijd als rector van de UvA geplagieerd had, voordat ze naar Rotterdam ging. Maar ook in Rotterdam zou ze bij een advies over de fusie van twee faculteiten plagiaat hebben gepleegd.
NRC-journalist Frank van Kolfschooten noemt het onderzoek in Erasmus Magazine naar het vermeende lek ‘heel curieus’ en ‘ongehoord’. ‘Op het moment dat een universiteit dit soort dingen gaat doen, ontstaat een ongelooflijk onveilige situatie voor het personeel.’