UKrant test studiepillen
'Ontspannen lukt niet meer'
Hoeveel studenten tegenwoordig Ritalin slikken? Niemand die het weet. Wat we wel weten: in 2015 slikte een op de tien studenten wel eens een pilletje om de concentratie te verhogen. Een peiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) meldde in 2017 dat dit aantal gestegen was naar een op de vier. En als ik een beetje rondkijk in het studentenleven, vermoed ik dat het er nu nog veel meer zijn.
Drie jaar lang studeerde ik op de klassieke manier – met wilskracht en heel veel cafeïne – en dat beviel prima. Maar om me heen hoor ik steeds vaker verhalen van studenten die naar pillen grijpen die eigenlijk alleen op voorschrift verkrijgbaar zouden moeten zijn.
En dan zijn er nog de legale middeltjes. Braincaps gaat al langer mee. Zelfs samenvattingensite Stuvia ontwikkelde het studeerpilletje Studyless, al is die momenteel niet meer verkrijgbaar.
Maar hebben die dingen effect?
De laatste tentamenperiode van het jaar is hét moment om dat uit te gaan zoeken. Een week lang zit ik achter de boeken met afwisselend Ritalin, Modafinil, Braincaps en Study Buddy in mijn lijf. Op de bijsluiters na lees ik me zo weinig mogelijk in, om placebo-effecten zoveel mogelijk uit te sluiten. Ook koffie laat ik staan.
Ritalin
Werkzame stof: methylfenidaat
Prijs: zo’n 2 – 5 euro per pil
Waar te krijgen: online zijn er sites die het aanbieden. Denk er aan: dit mag dus niet en je weet nooit wat je daadwerkelijk aangeleverd krijgt.
Methylfenidaat, beter bekend onder de merknaam Ritalin, is de meest bekende ‘concentratiedrug’ en bedoeld voor mensen met ADHD. Ritalin vertraagt de heropname van dopamine, waardoor je geen prettig gevoel meer krijgt wanneer je iets doet wat normaal een beloning zou zijn, zoals een sigaret opsteken of op je telefoon kijken. Ritalin valt onder de Opiumwet en dus is handel illegaal.
Hoogleraar klinische toxicologie Daan Touw: ‘Ritalin is een amfetamine-achtige en die zijn geestelijk verslavend. Het onderdrukt de slaap en je bent minder afgeleid. Alleen ga je er niet beter door onthouden. De opgespaarde vermoeidheid komt later terug, dus dan moet je eigenlijk weer een pil nemen.’
Ongevaarlijk is het gebruik bovendien niet. ‘Er is erg weinig bekend over de langdurige effecten’, zegt Touw. Onderzoek dat wel is gedaan, is uitgevoerd op kinderen met ADHD. ‘Het lijkt me sterk dat er ooit onderzoek gaat komen naar langdurige effecten bij gezonde mensen. Niemand die daar aan mee wil werken.’
De ervaring
Eén pil Ritalin slik ik voor dit artikel. Om er aan te komen, hebben we eerst flink wat sites afgezocht, maar betaling gaat meestal via bitcoin en dat werkt toch afschrikwekkend. Uiteindelijk blijkt er een eenvoudiger manier: een vriend kon er via via wel aankomen en zo is het nog gratis ook.
Ik moet een tekst schrijven en heb nog twee dagen tot de deadline. Het pilletje werkt snel: al na tien minuten merk ik dat ik me anders voel dan anders. Normaal laat ik me snel afleiden. Ik check mijn WhatsApp, kijk een willekeurig YouTube-filmpje of haal een kopje koffie. Nu gebeurt dat niet. Ik ga gestructureerd en efficiënt te werk. Ik maak af waar ik mee bezig ben, spring niet van de hak op de tak.
Wel merk ik dat dat mijn lichaamstemperatuur stijgt en dat ik een beetje begin te zweten. Zou dat er iets mee te maken hebben? Ik gok van wel.
De klok, waar ik normaal regelmatig een blik op werp, is nauwelijks interessant meer. Mijn ogen blijven strak gericht op het scherm, vingers op het toetsenbord. Opvallend genoeg wil ik doorwerken tot de tekst af is, terwijl het weekend is en ik nog genoeg tijd heb.
Toch vind ik het niet echt een fijne ervaring. Ik heb intussen al flink wat verhalen gehoord van mensen die slaapstoornissen, depressies of zelfs psychoses ontwikkelden door het gebruik van Ritalin. Dat helpt niet. Ik studeer uiteindelijk toch liever op eigen kracht. Of op cafeïne.
Na een uurtje of vier merk ik dat het effect afneemt. Ik pak een boek, gewoon, omdat ik daar zin in heb. Mijn tekst is nog niet af, maar dat komt nog wel, besluit ik. De rest van de pilletjes blijft gewoon in het stripje.
Eindoordeel: de effecten wegen niet op tegen de bijwerkingen. Beter niet doen.
Terug naar studiepillenModafinil
Werkzame stof: modafinil
Prijs: 2 euro per pil
Waar te krijgen: modafinilbestellen.nl
Modafinil is oorspronkelijk een middel tegen narcolepsie, een ernstige slaapstoornis. Maar de laatste tijd stoot het langzaam Ritalin van de troon als de koning der concentratiemiddelen. De bekende bijwerkingen zijn minder heftig en modafinil is gewoon legaal op internet te bestellen.
Modafinil heeft hetzelfde remmende effect op de heropname van dopamine als Ritalin. Je hebt simpelweg geen zin meer om afgeleid te worden, omdat je er geen ‘beloning’ meer voor krijgt in je brein. Wanneer je hyperefficiënt een berg stof door moet werken, dan biedt modafinil wellicht een uitkomst.
Toch raadt Daan Touw af om het te slikken, al heeft hij er geen onderzoek naar gedaan. ‘De bijwerkingen kunnen best heftig zijn, misselijkheid, buikpijn, nervositeit, angsten en met name abnormale gedachten. Vooral bij jongeren kunnen ernstige huidreacties optreden. Vandaar ook modafinil niet meer gebruikt wordt bij slaapstoornissen.’
Daarnaast heeft het ook nog invloed op de werkzaamheid van orale anticonceptie – de pil dus – en andere geneesmiddelen. ‘En het verstoort je slaapritme en als het is uitgewerkt ga je dat echt voelen.’
De ervaring
Voor mijn studie moet ik vandaag een tekst van Michel Foucault leren. Niet de makkelijkste tekst die je kunt verzinnen, dus ik hoop dat een pilletje modafinil me erbij kan helpen.
Ik slik het om twaalf uur ’s middags, als ik nog thuis ben. Ik ben van plan om meteen daarna koers te zetten naar de UB. Maar die heb ik nooit gehaald.
Ik voel het vrijwel meteen. Placebo-effect misschien, maar dan wel een goed placebo-effect. Ik had Foucault open staan op de laptop en wilde heel even wachten tot ik de pil voelde. Maar vrijwel meteen wil ik alleen nog maar lezen. Die wandeling van vijf minuten naar de UB lijkt plotseling een enorme tijdverspilling.
Ik stoom door, zonder nog op de tijd te letten. Binnenkomende WhatsApp-berichten laat ik onbeantwoord. Sterker nog, ik besef niet eens dat ze er zijn, totdat ik zo’n twee uur later klaar ben en zie wat ik allemaal heb gemist.
Bij wijze van pauze – voor zover ik daar behoefte aan heb – speel ik even piano. Hoewel ik meestal wat improviseer, wil ik nu nieuwe dingen leren. Ik ga er alleen zo in op, dat ik bijna te laat kom voor een afspraak. Als ik dan toch met een vriend in de kantine zit, heb ik totaal geen aandacht voor zijn verhaal, dat alle kanten op schiet. Goed voor je sociale leven is dit zeker niet.
Dat niet-werken voelt ineens heel ongemakkelijk. Het ontladen gevoel dat je normaal krijgt als je je laptop dicht slaat, krijg ik nu wanneer ik hem open. Wel vervelend is dat dit onvoldane gevoel ’s avonds maar niet overgaat. Ik wil wel ontspannen, maar ik weet niet hoe.
Pas een uur of elf nadat ik de pil heb ingenomen, verdwijnt het effect. Van het ene moment op het andere ben ik weer oké en ontspannen. Toch gaat inslapen lastig en na zes uur ben ik weer klaarwakker.
Eindoordeel: Het werkt, maar leuk is anders. Niet goed voor je sociale leven.
Terug naar studiepillenBraincaps Boost en Study Buddy
Werkzame stof: voornamelijk cafeïne
Prijs: 0,45 – 0,75 euro per pil (Braincaps)
0,50 – 0,86 euro per pil (Study Buddy)
Waar te krijgen: https://mijnstudybuddy.nl/ resp. https://braincaps.nl/
Braincaps en Study Buddy zijn twee bekende voedingssuplementen die je concentratie zouden moeten verbeteren. Gewoon online te verkrijgen en zonder nare bijwerkingen.
Beide pillen bestaan nagenoeg uit dezelfde bestanddelen, met natuurlijk cafeïne. Opvallend is dat de makers van Study Buddy er nog vitamine B6 en B12 en peper bij hebben gegooid. Nergens voor nodig, want met gezond eten krijg je dat gewoon binnen. Ook peper is een wonderlijke toevoeging.
‘Helaas is de claim dat je er beter van gaat studeren quatsch’, oordeelt Daan Touw. ‘Dertig procent van je ervaring is een placebo-effect. Dat werkt ook in op je centrale zenuwstelsel. Als je denkt dat de pil werkt, zal dat bij een deel van de gebruikers ook zo zijn.
Je moet bovendien oppassen met de grote hoeveelheden cafeïne. Een overdosis kan gevaarlijk zijn, omdat je dan hartritme- en doorbloedingsstoornissen krijgt.
Touw is ook weinig enthousiast over de Braincaps Night met melatonine, die je kunt nemen om in slaap te vallen na een dag studeren met Braincaps Boost. ‘Overdag gooi je je hersenen vol met cafeïne om wakker te blijven en tegen de nacht met melatonine om te kunnen slapen. Neem liever een dubbele espresso voordat je gaat studeren.’
De ervaring
Voordat ik Study Buddy slik, loop ik de ingrediëntenlijst even door en google wat ingrediënten. De L-theanine zou rustgevend moeten werken, ontdek ik. En er zit Huperzia Serrata in – een soort mos dat bij muizen de ziekte van Alzheimer tegengaat, maar bij mensen dus niets doet. Rhodiola Rosea moet waarschijnlijk mijn stress verminderen. En de cafeïne, tja…
Toch ben ik vol goede moed als ik de eerste pil om half negen ’s ochtends slik en richting hoorcollege vertrek. Dit moet goed komen.
Twee uur later concludeer ik teleurgesteld dat ik nauwelijks iets van het hele verhaal heb meegekregen. Waarschijnlijk doordat ik de koffie heb gemeden om het effect van de pil beter te kunnen voelen.
Vandaar dat ik – nog eens twee uur later – er nog twee slik. Ik moet immers nog een artikel bestuderen van geschiedfilosoof Frank Ankersmit. Maar opnieuw: als ik na veertig minuten aanmodderen een appje krijg van een vriend die vraagt of hij iets kan komen drinken, aarzel ik geen moment. Tuurlijk, antwoord ik.
Frank Ankersmit heb ik niet meer gezien die dag.
Een dag later probeer ik de Braincaps in de hoop dat dit beter werkt dan Study Buddy. Veel van de stoffen in de capsules zijn dezelfde die in Study Buddy zitten. Alweer de stressreducerende Rhodiola Rosea en Huperzia Serrata, de alzheimerremmer voor muizen. En natuurlijk: weer cafeïne.
Ook nu begin ik er met eentje in de ochtend. Ik moet een essay van 1200 woorden schrijven over publieksgeschiedenis. Ik had er al 600, dus het restant moet geen probleem zijn met een beetje hulp van Braincaps.
Maar alweer valt het effect vies tegen. Als ik een beetje zou doorpakken, moet het in anderhalf uur kunnen. Maar uiteindelijk ben ik er maar liefst vier uur mee bezig, met flink wat pauzes. Gamen, YouTube, boodschappen doen, dat moet immers ook gebeuren.
‘Boost your brain’, zegt Braincaps. ‘Optimaliseer de concentratie en het geheugen.’ Maar het enige dat ik merk is een hevig verlangen naar de koffie die ik normaal drink. Een vriend aan wie ik ook wat pillen geef, maar die ondertussen wél drie koppen koffie heeft gedronken, voelt ook niks bijzonders.
Ook nu slik in vier uur later weer twee extra capsules. Extra effect? Nul.
Ik ga nog een kwartier door en hou het verder voor gezien.
Eindoordeel: koffie is goedkoper, lekkerder en gezonder.
Terug naar studiepillen