Studeren

UKrant test studiepillen

'Ontspannen lukt niet meer'

Veel studenten slikken pillen en supplementen om zich beter te kunnen concentreren. Maar wat doen die boosters nu echt met je? Joas de Jong werpt zich op als proefkonijn en test er vier.
Door Joas de Jong

Hoeveel studenten tegenwoordig Ritalin slikken? Niemand die het weet. Wat we wel weten: in 2015 slikte een op de tien studenten wel eens een pilletje om de concentratie te verhogen. Een peiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) meldde in 2017 dat dit aantal gestegen was naar een op de vier. En als ik een beetje rondkijk in het studentenleven, vermoed ik dat het er nu nog veel meer zijn.

Drie jaar lang studeerde ik op de klassieke manier – met wilskracht en heel veel cafeïne – en dat beviel prima. Maar om me heen hoor ik steeds vaker verhalen van studenten die naar pillen grijpen die eigenlijk alleen op voorschrift verkrijgbaar zouden moeten zijn.

En dan zijn er nog de legale middeltjes. Braincaps gaat al langer mee. Zelfs samenvattingensite Stuvia ontwikkelde het studeerpilletje Studyless, al is die momenteel niet meer verkrijgbaar.

Maar hebben die dingen effect?

De laatste tentamenperiode van het jaar is hét moment om dat uit te gaan zoeken. Een week lang zit ik achter de boeken met afwisselend Ritalin, Modafinil, Braincaps en Study Buddy in mijn lijf. Op de bijsluiters na lees ik me zo weinig mogelijk in, om placebo-effecten zoveel mogelijk uit te sluiten. Ook koffie laat ik staan.

map01 hieronder
map02 hieronder
map03 hieronder

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties