5 niet te missen Earthquake Apps

Nu iedereen een tablet heeft met RUG-subsidie – eenderde van de medewerkers dan - is het misschien handig om te weten dat de Appstore stampvol handige earthquake gadgets zit. En die mogen in de Earthquake Week natuurlijk niet ontbreken.

1. Wakker worden! Aardbeving!

Gratis. Uitgebreide versie 1,79 euro

wakker wordenReuze handig natuurlijk, zo’n gratis seismograaf op je telefoon of iPad. Deze app kun je zo instellen dat er een alarm afgaat als het apparaat stevige trillingen oppikt. Hoe stevig, dat kun je zelf bepalen. Een alarm door middel van lichtflitsen kan ook – mits je de betaalde versie gebruikt. Het idee is dat je kunt maken dat je wegkomt, voor de ellende echt losbarst.

Alleen wel jammer dat je je iPad dan op een ‘stevige’ ondergrond moet zetten en voor de rest niet meer kunt gebruiken. Anders schrik je je namelijk suf bij elke keer dat je je tablet oppakt.

Androidgebruikers kunnen terecht bij het – gratis – Aardbeving Seismograaf alarm.

2. Earthquake Lite

Gratis

earthquake liteOok leuk! Deze app laat je zien welke aardbevingen er allemaal voorkomen in jouw buurt. Afgelopen dinsdag nog was er een mini-quakeje in Nieuwolda van 1.2 op de schaal van Richter. Dat stelt natuurlijk weinig voor als je hem vergelijkt met die van 5.0 in West Chili. Of die van 5.4 op de Kuril eilanden van dezelfde ochtend. Ach… het plaatst alles wel weer een beetje in perspectief. Toch?

Voor Android is er een vergelijkbare Earthquake Alert.

3. iTunes U

Gratis

itunes uniHet kan sowieso geen kwaad om deze op je iPad te installeren. In een paar seconden heb je gratis toegang tot colleges en lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aardbevingen bijvoorbeeld.

* De California Academy of Sciences geeft een uitgebreide collegereeks die inzicht geeft in tektonische platen, seismische golven en het voorspellen van aardbevingen, maar ook het ‘earthquake: oral history’ project en een simulatie van de aardbeving van 1906 in San Francisco.

* Een andere tip is de lessenreeks Plate Tectonics van Stretford High School. Alles van tektonische platen tot ‘What to do in an earthquake’.

iTunes U is er jammer genoeg niet voor Android. Maar Tunespace zou je toch via een omweg toegang moeten geven.

4. Quake Quiz

Gratis

quizTsja… en wat moet je doen als er echt een aardbeving komt? Deze app vertelt je stap voor stap – maar luchtig – wat je in welke situatie het beste kunt doen. Ben je in een restaurant? Nee! Niet eerst je – dure – drankje opdrinken. Beter is het je op de grond te laten vallen en je hoofd te bedekken. Ben je aan het strand? Kruip onder je bureau! En zorg thuis in elk geval dat je voldoende water op voorraad hebt.

Minder beeldend vormgegeven, maar misschien wel informatiever is Earthquake Survival tips op Android. Van het Amerikaanse Rode Kruis.

5. Escape the Museum

Trial gratis, volledige versie 1,99

escapeEn als je dan vast zit, ergens in de kelder, mét je zorgvuldig gehamsterde watervoorraad? Dan rest er weinig dan te wachten tot je gered wordt. En in die tijd is Escape the Museum een aardig zoek-en-vind spel om de tijd mee te verdrijven. Het National Museum of History is ingestort na een aardbeving en Susan is gescheiden van haar dochter. En die moet natuurlijk gered worden…

Android gebruikers kunnen zich misschien vermaken met Babel Rising: een mooi vormgegevenspel waarin je onder andere aardbevingen loslaat op de arbeiders die de toren van Babel aan het bouwen zijn.

 

 

24-01-2014