Eind 2017 gaat een oproep de deur uit voor het programma dat DeepNL gaat heten. Het onderzoek richt zich naar de invloed van menselijk ingrijpen in de diepe ondergrond. ‘Het zal niet alleen van belang zijn om te begrijpen wat de gevolgen zijn van de langjarige gaswinning in Groningen en wat de inwoners van Groningen de komende 50 jaar kunnen verwachten’, zegt voorzitter Stan Gielen van NWO. ‘Ik denk ook aan ander menselijk ingrijpen in de ondergrond, zoals CO2-opslag, zoutwinning, geothermische energie en de oude mijngebieden in Zuid-Limburg.’
Achter de feiten aan
Coördinator Tom Postmes van het Onderzoekcentrum Aardbevingen en Duurzame Ontwikkeling van de RUG is kritisch. ‘De overheid heeft besloten dat we de problematiek in drie delen moeten knippen. Ondergrond, bebouwde omgeving en de mensen die er wonen. Wat typisch is voor dit onderwerp is dat geld voor onderzoek naar de ondergrond in no time is geregeld en geld voor gebouwen ook. Maar dat voor de mensen is afwachten’, zegt hij.
De mensen zijn echter de reden dat de beweging van de ondergrond überhaupt interessant is. ‘Het is symptomatisch voor een overheid die achter de feiten aan loopt’, zegt Postmes.
NAM
Het project is het gevolg van een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die vond dat er gericht onderzoek gedaan moest worden naar de gaswinningsproblematiek in Groningen. Ook wilde de Raad de onderzoeksplicht van mijnbouwondernemingen moest worden versterkt. De NAM gaat 15 miljoen bijdragen. NWO haalt de rest van het geld uit verschillende andere programma’s en een PPS-projecttoeslag van 3,5 miljoen euro.