De Universiteitsraad heeft ingestemd met de plannen van de RUG om een campus in China te beginnen. De personeelspartijen waren tegen de plannen, maar de studenten stemden met een meerderheid voor.
Door Auteur, Foto Geen Idee
Het kwam als een complete verrassing. De leden van de Universiteitsraad wilden allemaal weten in hoeverre ze zich mochten bemoeien met de plannen om een campus in Yantai te beginnen. En voor ze het doorhadden, gaf RUG-voorzitter Sibrand Poppema ze opeens instemmingsrecht.
De personeelspartijen zagen dat eigenlijk nog niet zo zitten. ‘We weten nog niet wat het Chinese ministerie zal zeggen en we hebben nog geen waarborgen voor academische vrijheid. Als we nu instemmen, geven we het college een blanco cheque. Daar heb ik wat moeite mee’, probeerde Mathieu Paapst van de Personeelsfractie voor de Wetenschap nog.
De andere personeelspartij wilde eerst peilen of er voldoende draagvlak is onder de medewerkers. Maar Poppema zag geen reden om te wachten. ‘Hoe meet je draagvlak? Mensen die tegen zijn hebben een grote neiging om veel kabaal te maken. Mensen die voor zijn hoor je nauwelijks’, zei hij.
Garanties
Daarnaast had hij de laatste twijfels van de studentenpartijen net weggenomen door ze garanties te geven, om duidelijk te maken dat het onderwijs in Groningen niet onder Yantai zal lijden. Als docenten straks naar China gaan, zal er voor voldoende vervanging worden gezorgd. De kwaliteitszorg zal in orde zijn. En de faculteiten zullen volledig worden geïnformeerd. ‘Kwaliteit mag niet onder druk komen. Daar zijn we het uiteraard over eens’, aldus Poppema.
En zo werden de plannen voor de zustercampus in Yantai vrij snel met een flinke meerderheid aangenomen. Studentenpartijen SOG, Calimero en Sterk stemden samen met personeelslid Jitse van Dijk (in totaal 13 raadsleden) voor. Voorzitster Hilly Mast was als enige tegen. En de overige vijf personeelsleden stemden blanco.
Risico’s
‘Risico’s omtrent accreditatie, een mogelijke uitstroom van Gronings personeel naar Yantai, en de mogelijkheid dat de zustercampus om kan vallen. Allemaal risico’s die terecht zijn opgemerkt door deze raad, de faculteitsraden en natuurlijk ook het college zelf. Maar ik ben van mening dat deze risico’s relatief gemakkelijk te minimaliseren of zelfs te elimineren zijn, het grootste risico lopen we als we niets doen’, verklaarde Leon Sloots van Lijst Sterk zijn stem.
Maar voorzitster Hilly Mast ziet dat toch anders. Zij is mordicus tegen. ‘Er ligt nog geen enkel document. We wisten niet dat we vandaag specifiek een keuze moesten maken voor Yantai. We waren niet voorbereid. De Universiteitsraad werd geforceerd een uitspraak te doen, terwijl het personeel nog helemaal niet toe is aan deze stap. En het is juist het personeel dat dit moet trekken.’
Maandagmiddag praat het universiteitsbestuur met de Raad van Toezicht over de plannen voor de zustercampus. Mast gaat de Raad informeren over de stemming.