Ziekteverzuim bij FSE blijft stijgen, oorzaak onduidelijk

Oorzaak is moeilijk aan te wijzen

Ziekteverzuim bij FSE blijft stijgen

Het langdurig ziekteverzuim bij de Faculty of Science and Engineering blijft maar stijgen, blijkt uit het onlangs gepresenteerde Health Safety and Environment Report. Maar de oorzaak is moeilijk aan te wijzen.
18 juni om 18:55 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 18 at 18:55 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Door Christien Boomsma

18 juni om 18:55 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar foto

By Christien Boomsma

juni 18 at 18:55 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio » Background coordinator and science editor Full bio »

Het ziekteverzuim onder het personeel bij de bètafaculteit is de afgelopen zes jaar verdubbeld. Waar stafleden in 2014 nog maar 0,9 procent van hun tijd afwezig waren, is dat nu 1,8 procent. Kijk je daarbij specifiek naar de vrouwen, dan is het verzuim gestegen van 1,2 procent naar 2,9. En bij PhD’s is de stijging nog veel sterker: van 0,9 naar 2,6 procent.

Ook het ondersteunend- en beheerspersoneel is vaker afwezig: van 3,5 procent naar 5,7 procent. En ook hier is de stijging onder vrouwen veel hoger dan die onder mannen.

Frustrerend

Het is een probleem, erkent Theodora Tiemersma van de facultaire dienst van FSE. ‘We hebben erover gesproken met de bedrijfsarts. Ook het bestuur vindt het zorgelijk. Maar het is frustrerend, want we kunnen de vinger niet op de zere plek leggen.’

Dat werkdruk een rol speelt, ligt voor de hand. Bovendien constateert Tiemersma dat de uitval vooral onder jonge onderzoekers hoog is. Dus niet alleen onder PhD’s, maar ook onder postdocs.

‘Academici aan het begin van hun carrière’, zegt ze. ‘Voor die groep komt alles samen, de stress van moeten presteren, maar ook het opbouwen van een gezin. Dan hou je heel veel ballen in de lucht.’

Oplossing

Tegelijk is het lastig een oplossing te vinden. De faculteit heeft de afgelopen jaren verschillende programma’s in het leven geroepen, zoals ‘efficiënter werken’ of ‘leiding geven’. ‘Maar de opkomst bij die cursussen is vaak maar beperkt.’ Bovendien betwijfelt Tiemersma of degenen die dergelijke programma’s volgen, wel de mensen zijn die ze het meeste nodig hebben.

Het ziekteverzuim aan de RUG als geheel is veel minder snel gestegen. Onder wetenschappelijk personeel is het vrijwel hetzelfde gebleven. Maar onder het administratief en ondersteunend personeel steeg het van 4,2 procent per staflid in 2014 tot 6,4 procent.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in