Zes wetenschappers van de RUG koninklijk onderscheiden

Zes wetenschappers van de RUG koninklijk onderscheiden

Zes wetenschappers van de RUG zijn maandag koninklijk onderscheiden. Het gaat om Erik Dietzenbacher (FEB), Jan Berend Wezeman (rechten), Margrite Kalverboer (GMW), Amina Helmi (FSE), Bert Poolman (FSE) en Maarten Loonen (letteren).
26 april om 12:02 uur.
Laatst gewijzigd op 3 mei 2021
om 8:16 uur.
april 26 at 12:02 PM.
Last modified on mei 3, 2021
at 8:16 AM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

26 april om 12:02 uur.
Laatst gewijzigd op 3 mei 2021
om 8:16 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

april 26 at 12:02 PM.
Last modified on mei 3, 2021
at 8:16 AM.

De Groningse burgemeester Koen Schuiling heeft ze maandag gebeld en het nieuws meegedeeld. Een feestelijke uitreiking zit er vanwege de coronacrisis nu niet in, die volgt later.

Erik Dietzenbacher, Jan Berend Wezeman, Margrite Kalverboer en Maarten Loonen zijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Amina Helmi en Bert Poolman kregen van de burgemeester te horen dat zij zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Erik Dietzenbacher is hoogleraar interindustry economics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) en wetenschapper van grote, internationale allure, aldus de RUG in haar voordracht. Hij doet met name onderzoek naar hoe wijzigingen in de economie economische uitkomsten beïnvloeden, bijvoorbeeld wat er gebeurt met de werkgelegenheid als in een bepaalde sector wordt geïnvesteerd.

Amina Helmi is hoogleraar dynamica, structuur en evolutie van de Melkweg bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de Faculty of Science and Engineering (FSE) en een van de meest succesvolle jonge astronomen van de wereld. Haar liefde voor de sterren leidde ertoe dat ze wereldwijd bekend is komen te staan als grondlegger en pionier van de galactic archaelogy, de studie van de oorsprong en evolutie van onze eigen Melkweg en de andere melkwegstelsels in het heelal.

Margrite Kalverboer is onbezoldigd bijzonder hoogleraar kind, (ortho)pedagogiek & kinderrechten en vreemdelingenrecht bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW). In 2016 werd zij voor zes jaar benoemd tot Kinderombudsman van Nederland. Op zeer gedreven wijze en met een enorme inzet, visie en betrokkenheid geeft zij als voorvechter en belangenbehartiger van kinderen invulling aan haar werk, aldus de RUG.

Maarten Loonen is universitair hoofddocent arctische ecologie bij de Faculteit der Letteren aan de RUG en manager van het Nederlands Poolstation op Spitsbergen. Al meer dan veertig jaar doet hij als polair ecoloog onderzoek van hoog niveau naar de ecologie en het gedrag van arctisch broedende brandganzen en heeft daarmee volgens de universiteit nationaal en internationaal hoog aanzien verworven.

Bert Poolman is hoogleraar biochemie en programmadirecteur van het Groningen Centre for Synthetic Biology bij de Faculty of Science and Engineering. Als een van de meest prominente wetenschappers van deze faculteit manifesteert hij zich ‘als een uitmuntende en gepassioneerde onderzoeker op het gebied van zogenaamde membraaneiwitten’, aldus de RUG.

Jan Berend Wezeman is hoogleraar handelsrecht en ondernemingsrecht en voormalig decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Naast zijn staat van dienst als toonaangevende wetenschapper op het gebied van ondernemingsrecht werd hij drie keer benoemd tot decaan. ‘Een uitzonderlijke prestatie’, schrijft de RUG.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties